Recept: burrata met geroosterde druiven en basilicum
recepten
Volgens chef Yotam Ottolenghi is burrata - het Italiaanse woord voor 'beboterd' - een van de grootste genoegens in het leven. De buitenkant van de burrata bestaat uit stevige mozzarella, de binnenkant is een romig mengsel van stukjes mozzarella en room. De combinatie van beide is verrassend lekker. Burrata kan met allerlei soorten smaken gecombineerd worden: citrusfruit of -sap, zoete balsamico, pittige rucola, geroosterde specerijen. Hier opteert Ottolenghi voor gemarineerde rode druiven. Een simpel gerecht met een indrukwekkend resultaat!
De druiven kunnen de dag ervoor gemarineerd worden en in de koelkast worden bewaard.
Voor 6 grote porties
ca. 320 g druiven zonder pit, van de takjes geplukt2 el sherryazijn van superieure kwaliteit
3 el olijfolie
1 teentje knoflook, fijngehakt
1,5 tl donkerbruine basterdsuiker
1,5 tl venkelzaad, geroosterd en licht gekneusd
3 grote bollen burrata of buffelmozzarella (600 g)
6 kleine takjes paars of groen basilicum (5 g) voor erbij
zeezoutvlokken en zwarte peper
Bereiding
- Doe de druiven in een middelgrote kom met de azijn, olie, knoflook, suiker, 1 tl venkelzaad, 1/4 tl zeezout en royaal gemalen peper. Meng alles goed en zet opzij.
- Rijg de druiven aan spiesen; reken 5 tot 6 druiven per spies. Gooi de marinade niet weg, je hebt hem nodig bij het serveren.
- Zet een grillpan op hoog vuur en ventileer de keuken goed. Leg als de pan heet is de spiesen erin en gril ze circa 2-3 minuten; keer ze halverwege de tijd. Haal de pan van het vuur.
- Scheur de burrata vlak voor het opdienen doormidden en leg een helft op elk bord. Schik de druivenspiesen tegen de burrata aan - 2 per portie - en schep anderhalve theelepel marinade over de kaas. Of arrangeer als je veel eters hebt alles op een grote schaal.
- Bestrooi de burrata met het overgebleven venkelzaad, garneer met een takje basilicum en dien op.
Een recept uit het boek 'Ottolenghi SIMPEL'
uitgegeven door Fontaine Uitgevers, Amsterdam
www.fontaineuitgevers.nl
Food foto copyright Jonathan Lovekin