Moet je kip afspoelen met water voor het koken?
dossier
Veel mensen wassen kip (en vis en schaaldieren) voor het koken met water, citroen of azijn. Op deze manier denken ze dat ze schadelijke bacteriën kunnen verwijderen en het product veilig kunnen eten. Maar is dit wel een goed idee?
Lees ook: Hoe kunt u voedselbesmetting door Campylobacter voorkomen?
Vergiftiging door Campylobacter en Salmonella
Veel kippenvlees is besmet met Campylobacter. Dat is een bacterie die leeft in de darmen van dieren en via hun uitwerpselen bijna overal voorkomt, onder meer op het vlees van geslachte kippen. Campylobacter kan ernstige voedselinfecties veroorzaken. Jaarlijks worden in België volgens het Federaal Voedselagentschap FAVV zo'n 7.000 gevallen van voedselinfecties door Campylobacter gemeld, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger.
Salmonella wordt ook vaak aangetroffen in rauwe kip. Als de kip niet onder de juiste omstandigheden is bewaard, kan de bacterie zich vermenigvuldigen en voedselvergiftiging veroorzaken.
Het spoelen van kip helpt niet om deze bacteriën uit te roeien. De enige manier om besmetting met campylobacter of salmonella te voorkomen is door het vlees goed te verhitten.
Lees ook: Wat is salmonella en hoe voorkom je besmetting?
Lees ook: Voedselvergiftiging: symptomen en wat moet je doen?
Kip afspoelen kan je keuken besmetten
Door de rauwe kippenfiets af te spoelen onder de kraan, kan je er onbewust voor zorgen dat de bacteriën die erop zitten via waterspatten in de keuken verspreid worden, en bijvoorbeeld terecht komen in een glas water, op groenten die je al gewassen hebt, op de snijplank, enzovoort. Om kruisbesmetting te vermijden, is het belangrijk dat je een aantal hygiënemaatregelen in acht neemt.
- Was je handen voor het koken en na het aanraken van rauw vlees. Problemen ontstaan vaak omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgepakt, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven.
- Was keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel.
- Gebruik aparte snijplanken en messen voor rauw en gaar vlees, en voor groente.
- Gebruik bij het bereiden van voedsel nooit schalen, vorken of messen waar al rauwe producten op gelegen hebben zonder ze eerst grondig gereinigd te hebben.
- Ga voorzichtig om met druipvocht van ontdooide kip.
- Bewaar kip in de koelkast, bij een temperatuur van 4 °C. Invriezen kan ook. Dat vermindert het aantal Campylobacter-bacteriën, maar het doodt niet alles. Als je de kip ontdooit in de microgolfoven, moet je het direct daarna bereiden.
Bronnen:
http://www.afsca.be/tips/kippenvlees.asp
http://ww.voedingscentrum.nl