Recept Ottolenghi: citroenrijst met kaasballetjes en chiliboter

citroenrijst_ottolenghi.jpg

recepten Een ovengerecht met rijst heeft iets heel geruststellends. Voeg de juiste hoeveelheid water toe, dek de braadslee of ovenschaal strak af met aluminiumfolie, zet hem in de oven en vergeet hem verder. Deze met chiliboter doordrenkte rijst met kaasballetjes is net zo troostrijk en lekker als je verwacht. Het is het perfecte bijgerecht bij zoiets simpels als een gebraden kip of het kan als hoofdgerecht worden gegeten, met wat geblancheerde bladgroenten erbij. 

Lees ook: Recept Ottolenghi: Verena’s aardappelsalade

Van tevoren doen: de rijst is direct uit de oven het lekkerst, maar als je vooruit wilt werken, kun je het gerecht wel voorbereiden tot het punt vlak voor je het hete water en de smaakmakers toevoegt.

Lees ook: Recept: burrata met geroosterde druiven en basilicum

Ingrediënten

Voor 6 personen

8 kruidnagels
6 kardemompeulen, gekneusd
1 biologische citroen: schaaf de schil in repen en pers er 2 eetl. sap uit
125 g ricotta
150 g feta, verbrokkeld
125 g geraspte mozzarella uit een zakje
25 g parmezaan, geraspt
1 ei, losgeklopt
400 g basmatirijst, afgespoeld en goed uitgelekt
75 g ontpitte groene olijven, doormidden gesneden
100 g boter
½ theel. chilivlokken
¾ theel. aleppo-chilivlokken
½ theel. sumak
5 bosuitjes, in schuine stukjes van 1 cm (50 g)
zout


Lees ook: Recept van Ottolenghi: geplette courgettes

Bereiding

citroenrijst_groot.jpg
Verhit de oven tot 200 °C.

Schenk 750 ml water in een middelgrote pan en voeg de kruidnagels, kardemompeulen, repen citroenschil en 1½ theelepel zout toe. Zet hem op halfhoog tot hoog vuur, breng aan de kook en neem de pan van het vuur.

Doe intussen de vier kazen en het ei in een middelgrote kom en meng alles goed. Verdeel het mengsel met je handen in 12 porties en rol er grove balletjes van circa 40 gram per stuk van. Ze hoeven niet perfect te zijn, omdat ze in de rijst deels zullen smelten.

Strooi de rijst over de bodem van een braadslee of ovenschaal van circa 24 x 32 cm (of een ovenvaste braadpan van 28 cm doorsnee, waarvoor je een passend deksel hebt) en strooi de olijven erover. Schenk het hete water met de smaakmakers erbij. Beweeg de braadslee of ovenschaal voorzichtig heen en weer om de rijst gelijkmatig te verdelen en leg de kaasballetjes in de rijst. Dek de braadslee, ovenschaal of pan strak af met aluminiumfolie (of een deksel) om de stoom niet te laten ontsnappen en zet hem 25 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat de rijst afgedekt 10 minuten rusten.

Laat terwijl de rijst rust de boter smelten in een middelgrote pan op halfhoog vuur. Voeg de chilivlokken, aleppo-chilivlokken en sumak toe, en bak ze 2-3 minuten. Doe de bosuitjes erbij en bak alles nog 20 seconden. Neem de pan van het vuur, voeg het citroensap toe en zet opzij.

Haal de folie of het deksel van de rijst en schep de chiliboter er vlak voor het serveren over.

ottolenghi_comfort.jpg
Bron:
Comfort, van Ottolenghi

33,99 euro

Uitgeverij Fontaine

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram