Gerelateerde artikels
10 tips om okselzweet te voorkomen
dossier
Veel mensen hebben last van zweetplekken onder de oksels. Zweten bij inspanning of bij warm weer is normaal en gezond. Het helpt om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Maar sommige mensen hebben last van overmatig zweten onder de oksels. Wat kan je doen?
Lees ook: Wat kan je doen tegen overdreven zweten (hyperhidrosis)?
Tips tegen okselzweet
Kleding
1. Draag bij voorkeur luchtige kleding en onderkleding uit natuurvezels (katoen, linnen, bamboe...) die niet te nauw aansluit. Dan krijg je het minder gauw warm en kan het zweet makkelijker verdampen. Ook sommige synthetische vezels helpen het zweet van het lichaam verdampen en voelen droog aan.
2. Ververs je kleren regelmatig, minstens één maal per dag. Neem zo nodig reservekleren mee.
3. Was je bezwete kleding voordat je ze weer aantrekt. De lichaamsgeur wordt niet veroorzaakt door het zweet zelf, maar door de bacteriën die daarin achterblijven als je kleding opdroogt. Als je zweet niet uit je kleding wast, zullen de bacteriën zich gaan opstapelen, waardoor ze meer gaat stinken. Bovendien vermijd je gele plekken op je kleding.
4. Donkere kleuren tonen zweetvlekken minder duidelijk dan andere kleuren. Op rood, blauw en grijs vallen zweetplekken het meest op. Ook zijn er shirts met extra dikke okselstukken te koop.
Lees ook: 7 tips om gele vlekken uit witte kleding te krijgen
Persoonlijke hygiëne
5. Was je dagelijks met een milde pH-neutrale gel of zeep. Gebruik niet te veel zeep, dat tast de natuurlijke balans van de huid aan. Spoel zeepresten goed weg en droog je oksels zorgvuldig af. Wanneer je veel zweet, verfris je dan af en toe met een doekje met lauwwarm water. Droog je oksels wel goed af. Je gaat er niet minder door zweten, maar het voorkomt dat bacteriën het zweet in geurstoffen omzetten.
6. Als je veel zweet, kan het helpen om je oksels te scheren of te trimmen. Veel okselhaar houdt vocht en geuren langer vast.
Deodorant of antiperspirant
7. Gebruik een niet irriterende deodorant of antiperspirant. Ze zijn verkrijgbaar in verstuivers, sticks, rollers... Een deodorant camoufleert de zweetgeur met een parfum of geurstof, maar vermindert het zweten niet. Het bevat meestal wel een bacterieremmend middel zoals chloorhexidine.
- Een antiperspirant remt tijdelijk de zweetproductie door de aluminiumzouten die het bevat, en heeft meestal ook een antibacteriële werking. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt zijn deze aluminiumzouten niet schadelijk voor de gezondheid.
- Geparfumeerde producten kunnen soms wel irritaties veroorzaken. Er bestaan tegenwoordig ook deodorants zonder parfum.
- Gebruik deodorant en antitransparant op een schone, droge huid voor de beste werking. Als je al zweet, wordt de deodorant namelijk grotendeels geneutraliseerd door het vochtlaagje op de huid.
- Voor gebruik even schudden met roller of bus, dan zijn de deodorant-ingrediënten het beste gemengd en werkzaam.
Andere maatregelen
8. Vermijd stress. Stress is een belangrijke veroorzaker van okselzweet. Probeer zoveel mogelijk om stressvolle situaties te vermijden en leer eventueel ontspanningsoefeningen.
9. Houd de omgevingstemperatuur koel en zorg voor een goede ventilatie, bijvoorbeeld met een (tafel)ventilator. Zweet verdampt dan sneller.
10. Vermijd sterk gekruid eten en alcoholische dranken die de zweetreflex kunnen stimuleren
Lees ook: Warmte-uitslag of zweetbrand: huiduitslag door zweten
Bronnen: