Waarom roze urine na het eten van rode biet?
dossier
Lees ook: Wat zegt je urine over je gezondheid?
Waarom kleurt urine roze of rood?
Rode biet is bijzonder rijk aan betanine, het rood-paarse pigment dat de biet zijn beroemde kleur geeft. Betanine is een krachtige antioxidant die ons lichaam helpt vrije radicalen te bestrijden.
Lees ook: Oorzaken van sterk ruikende en stinkende urine
Lees ook: Hoe vaak zou je moeten plassen per dag?
Rode bieten gegeten maar urine is niet roze
- Maagzuurtegraad: een lagere maagzuurgraad kan ervoor zorgen dat de rode bietenpigmenten het spijsverteringsstelsel passeren zonder afgebroken te worden. Geneesmiddelen tegen maagzuur kunnen daarom het risico op rode urine verhogen.
- Spijsverteringssnelheid: een snelle spijsvertering kan de tijd die de pigmenten nodig hebben om afgebroken te worden, verkorten.
- Bloedarmoede en malabsorptie: bieturie komt veel voor bij mensen met ijzertekort (66% tot 80% volgens één onderzoek) of malabsorptieziekten. Het kan een teken zijn dat je aan bloedarmoede lijdt.
- Koken: Het koken van bieten in water kan leiden tot een zeker verlies van pigmenten, terwijl het roosteren of stomen de pigmenten in grotere mate kan behouden.
Lees ook: Kunnen jongens en mannen beter staand of zittend plassen?
Hoelang blijft de urine rood van rode bieten?
Lees ook: Moet je je zorgen maken over bloed in de urine (hematurie)?
Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.healthline.com