Waarom roze urine na het eten van rode biet?

dossier

Het eten van rode bieten kan de kleur van urine en ontlasting roze of rood kleuren. Bieturie, heet dat. Waarom verkleurt de urine door rode biet, en wanneer ziet je plas er opnieuw normaal uit? 

Lees ook: Wat zegt je urine over je gezondheid?

Waarom kleurt urine roze of rood?

123m-rode-biet-5-8-20.jpg

Rode biet is bijzonder rijk aan betanine, het rood-paarse pigment dat de biet zijn beroemde kleur geeft. Betanine is een krachtige antioxidant die ons lichaam helpt vrije radicalen te bestrijden.

Wanneer je rode bieten eet, breken je darmen betanine af en nemen ze het op in de bloedbaan. Het kan gebeuren dat sommige betanine intact door het spijsverteringskanaal gaat en nadien wordt uitgescheiden in je urine en ontlasting. Als gevolg hiervan wordt je ontlasting roze of zelfs rood.

Lees ook: Oorzaken van sterk ruikende en stinkende urine

Lees ook: Hoe vaak zou je moeten plassen per dag?

Rode bieten gegeten maar urine is niet roze

Gekleurde urine na het eten van rode bieten komt slechts voor bij 10-14% van de bevolking (op voorwaarde dat ze voldoende hebben gegeten). De meeste mensen zijn dus wel in staat om de rode pigmenten volledig af te breken. Verschillende factoren kunnen dit fenomeen echter beïnvloeden:

  • Maagzuurtegraad: een lagere maagzuurgraad kan ervoor zorgen dat de rode bietenpigmenten het spijsverteringsstelsel passeren zonder afgebroken te worden. Geneesmiddelen tegen maagzuur kunnen daarom het risico op rode urine verhogen.
  • Spijsverteringssnelheid: een snelle spijsvertering kan de tijd die de pigmenten nodig hebben om afgebroken te worden, verkorten.
  • Bloedarmoede en malabsorptie: bieturie komt veel voor bij mensen met ijzertekort (66% tot 80% volgens één onderzoek) of malabsorptieziekten. Het kan een teken zijn dat je aan bloedarmoede lijdt.
  • Koken: Het koken van bieten in water kan leiden tot een zeker verlies van pigmenten, terwijl het roosteren of stomen de pigmenten in grotere mate kan behouden.

Lees ook: Kunnen jongens en mannen beter staand of zittend plassen?

Hoelang blijft de urine rood van rode bieten?

Roodachtige ontlasting en urine kunnen enkele uren na het eten van rode bieten verschijnen, en aanhouden tot 24 à 48 uur na de maaltijd. De exacte duur kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid bieten die je hebt gegeten, je metabolisme, de frequentie van het plassen en dus ook de hoeveelheid vloeistof die je hebt ingenomen.

Als de roze verkleuring langer aanhoudt, kan dit te wijten zijn aan de aanwezigheid van bloed in de urine of ontlasting, wat kan wijzen op een gezondheidsprobleem. Raadpleeg in dat geval zeker een arts.

Lees ook: Moet je je zorgen maken over bloed in de urine (hematurie)?

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.healthline.com


Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram