Schimmelnagel (kalknagel): besmetting, preventie en behandeling

In dit artikel
Schimmelnagel (kalknagel): besmetting, preventie en behandeling

dossier

Schimmelnagels zijn teen- of vingernagels die met schimmel geïnfecteerd zijn. Schimmelnagels worden ook wel 'kalknagels' genoemd.
Meestal begint de infectie aan de nagelranden die daardoor witgeel, groen of bruin verkleuren. De nagel wordt dik en brokkelig.

In een later stadium kan de nagel zelf geheel of gedeeltelijk loslaten. Dit is niet alleen hinderlijk, maar het kan ook pijnlijk zijn. De medische term voor de gele verkleuring en het brokkelig worden van de nagels is onychomycose.

Lees ook: Voor welke soorten schimmelinfecties moet je oppassen?

Schimmelnagel: besmetting

f-123-schimmelinfectie-voet-10-17.jpg

Schimmels zijn bij iedereen op de huid aanwezig. Schimmelnagels ontstaan door dezelfde schimmels, zogeheten dermatofyten, die ook voetschimmel ('zwemmerseczeem') kunnen veroorzaken. Vocht en warmte geven de schimmels de kans zich in de huid en nagels te nestelen. Normaal is de nagel te dik om de schimmel door te laten maar nagels die beschadigd zijn, bijvoorbeeld door sporten of door het dragen van te nauwe schoenen, raken wel gemakkelijk geïnfecteerd.

Schimmelinfecties worden over het algemeen ook gemakkelijk overgedragen op andere personen. Douche- en badruimtes (ook thuis) zijn mogelijke besmettingsbronnen.
Ook kan je 'jezelf' besmetten: het begint vaak met één schimmelnagel en vervolgens raken er meer nagels aangedaan. Het is daarom verstandig om niet onnodig lang met een voetschimmel of een schimmelnagel te blijven lopen.

De ene persoon is gevoeliger voor schimmelinfecties dan de andere.

Ook herinfecties gebeuren vaak bij personen die gevoelig zijn voor deze infecties, terwijl de behandeling soms minder goed aanslaat.
Personen die een minder afweer hebben (bijvoorbeeld door kanker, cortison-gebruik,...) hebben vlugger last van schimmelinfecties. Ook personen met diabetes en circulatiestoornissen zijn hier zeer gevoelig voor.

Lees ook: Alles wat je moet weten over diabetes

Schimmelnagel voorkomen

  • Was je voeten liefst zonder zeep. Als je toch een keer zeep gebruikt, spoel dan je voeten daarna goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.
  • Droog je voeten goed af, ook tussen de tenen.
  • Draag schone, katoenen of wollen sokken en goed ventilerende, niet te nauwe schoenen.
  • Loop niet op blote voeten, badslippers zijn beter.

Geheel of gedeeltelijk verwijderen van de schimmelnagel is niet nodig. Wanneer de nagel vervormd of hinderlijk is, kan je de nagel met een puimsteen of vijl bijwerken. Een lelijk verkleurde nagel kan eventueel met nagellak worden afgedekt.

Lees ook: Test jezelf: Schimmelnagels

Schimmelnagel behandelen

Schimmelnagels zijn eigenlijk onschuldig. Omdat ze echter andere nagels kunnen besmetten, onesthetisch ogen en eventueel kunnen uitbreiden, worden ze best behandeld. 

  1. Aangedane nageldelen verwijderen: Verwijder de geïnfecteerde delen van de nagel om de behandeling effectiever te maken.
  2. Gebruik een goed werkend anti-schimmel middel: Behandel de schimmelnagel met een anti-schimmel crème of nagellak. Voorbeelden zijn middelen op basis van terbinafine of clotrimazol.
  3. Medicatie: Als de infectie ernstig is, kunnen orale antischimmelmiddelen zoals terbinafine of itraconazol worden voorgeschreven.
  4. Huismiddeltjes: Azijn, citroen, alcohol, bakpoeder, en knoflook worden soms aanbevolen om de schimmel te behandelen. Deze methoden kunnen in sommige gevallen effectief zijn, vooral in de beginfase van de infectie.


Lees ook: Waarvoor kan je azijn gebruiken?

Laserbehandeling schimmelnagel

Lasertherapie is een behandelmethode voor schimmelnagels waarbij laserlicht wordt gebruikt om de schimmels te vernietigen zonder de nagel, het nagelbed of de omliggende huid te beschadigen. 

Lasertherapie kan effectief zijn bij het behandelen van schimmelnagels, vooral als andere behandelingen zoals crèmes en orale medicatie niet effectief zijn gebleken. Er zijn ook zo goed als geen bijwerkingen, en patiënten voelen enkel een lichte warmte en tinteling tijdens de behandeling. 

Meestal zijn wel meerdere sessies nodig om de schimmel volledig te elimineren. Het aantal sessies kan variëren afhankelijk van de ernst van de infectie en de respons van de nagel op de behandeling.

Bronnen:
https://www.huidcentrumgent.be
https://www.ziekenhuis.nl


Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt