Rood fruit: hoe gezond zijn bramen, kruisbessen, blauwe en rode bessen?
dossier Aardbeien, frambozen, braambessen, kruisbessen of stekelbessen, witte bessen, rode bessen, blauwe bessen of bosbessen en zwarte bessen of cassisbessen zijn voorbeelden van zacht zomerfruit. Hoe gezond zijn de bessen?
Hoe gezond zijn bessen?
Lees ook: Waarom vitamine C zo belangrijk is
Hoeveel bessen mag je eten?
In het kader van een gezonde voeding wordt aangeraden om het hele jaar door 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten, of zo'n 250 tot 375 g. Eén portie fruit komt ongeveer overeen met 1 appel, 2 pruimen, 1 perzik, 2 abrikozen, 1 nectarine, 10 trosjes witte, rode of zwarte bessen, een hand kersen (30 stuks), een hand aardbeien (10 stuks), een hand frambozen, bosbessen of braambessen (35 stuks).
Lees ook: Hoeveel vitamine C heb je nodig?
Bessen wassen en bereiden
Was fruit steeds voor gebruik. Laat de bessen niet in water liggen, maar spoel ze bij voorkeur af onder stromend water. Zo wordt het verlies aan vitaminen en mineralen beperkt. Laat zacht zomerfruit vervolgens in een vergiet uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Snij pas na het wassen kroontjes of steeltjes weg. Zo voorkom je dat de vrucht te veel water opneemt en aan aroma verliest. Alle bewerkingen die zomerfruit ondergaat zoals pureren, koken, pasteuriseren en drogen gaan gepaard met verlies aan nutriënten. Vooral vitamine C en voedingsvezels zijn hiervoor kwetsbaar.
Ongewassen en met de kroontjes of steeltjes er nog aan is zacht zomerfruit meestal 2 tot 3 dagen houdbaar. Zacht zomerfruit moet in de koelkast worden bewaard (3 tot 7°C), bij voorkeur in de groentelade.
Lees ook: Lijst: minst en meest bespoten groenten en fruit
Bron:
www.nice-Info.be