Flebitis is een ontsteking in een oppervlakkig gelegen ader in de benen of de lies, maar het kan ook elders voorkomen, bijvoorbeeld in de armen. Flebitis is meestal een pijnlijke maar relatief ongevaarlijke aandoening. De mogelijke complicaties kunnen wel gevaarlijk zijn.
Bloedverdunners zorgen ervoor dat je bloed minder snel stolt. Zo wordt het risico op een herseninfarct, trombosebeen of longembolie kleiner. Maar er zijn voedingsmiddelen die de werking van bepaalde bloedverdunners kunnen beïnvloeden.
Kinesiologie is een geneeswijze waarbij de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam centraal staan. Kinesiotape is een sporttape, gemaakt uit een combinatie van katoen en nylon, die zou helpen om blessures te voorkomen of te genezen. Al mag niet iedereen ze zomaar gebruiken.
Volgens het Nederlandse Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum neemt het aantal vergiftigingen met ratten- en muizengif op basis van alfa-chloralose toe. Ook in ons land signaleert het Antigifcentrum een toename van het aantal vergiftigingen.
Indien je orale anticoagulantia of antistollingsmiddelen (in de volksmond ‘bloedverdunners’) moet nemen, dan moet je een aantal voorzorgsmaatregelen in het oog houden.
De nieuwste, krachtige en dure bloedverdunners zijn niet beter zijn dan aspirine in de behandeling van patiënten met een stent in een bloedvat van het hart. Dat blijkt uit onderzoek aan de UHasselt en het Jessa Ziekenhuis.
Patiënten met een oplosbare stent in de kransslagaders, hebben drie keer meer kans op een bloedstolsel in de stent. Dit besluiten onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam na een langlopend onderzoek waarbij ze een biologisch oplosbare stent vergeleken met de meest gebruikte metalen stent.
Antistollingsmiddelen (of anticoagulantia) zijn geneesmiddelen die o.a. worden voorgeschreven aan mensen met voorkamerfibrillatie, een hartritmestoornis, om het risico op een beroerte te verminderen.
Het geven van bloedverdunners helpt niet om trombose te voorkomen bij patiënten die hun onderbeen in het gips hebben of een kijkoperatie van de knie hebben ondergaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Voorkamerfibrillatie (VKF) of atriumfibrillatie (AF) is de meest voorkomende hartritmestoornis. Bij VFK slaat het hart bij wijze van spreken op hol en is de hartslag onregelmatig en veel te hoog.
Ongeveer 1 op de 4 personen zal in zijn leven ooit voorkamerfibrillatie krijgen.
Volgens de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) helpt aspirine in de overgrote meerderheid van de gevallen niet bij mensen met voorkamerfibrillatie (VKF) om een beroerte te voorkomen. Beter wordt een echte bloedverdunner voorgeschreven.
Vrouwen die vanwege trombose of een longembolie bloedverdunners gebruiken, hoeven niet te stoppen met het slikken van de pil. Het gelijktijdig gebruik van de anticonceptiepil of andere hormoonmedicatie én bloedverdunners leidt namelijk niet tot meer bloedstolsels.
Wie dagelijks aspirine slikt om hart- en vaatziekten te voorkomen, kan dat het best ’s avonds doen. Aspirine heeft dan meer effect, zonder dat er meer bijwerkingen optreden.
Een dagelijkse inspuiting van een bloedverdunner tijdens de zwangerschap helpt niet om een trombose (een bloedklonter) te voorkomen bij vrouwen met trombofilie.
Lage dosis aspirine (Acetylsalicylzuur) innemen kort voor het slapengaan vergroot mogelijk het preventieve effect van dit middel tegen hart- en herseninfarcten.
Nieuwe bloedverdunners, ook wel nieuwe orale anticoagulantia (NOAC) genoemd, hebben een beduidend hoger risico op maag- en darmbloedingen dan de klassieke behandeling met vitamine K-antagonisten.
Kruiden- en andere supplementen op basis van Echinacea, Ginkgo biloba en Sint-Janskruid kunnen gevaarlijke bijwerkigen veroorzaken bij mensen die bepaalde geneesmiddelen moeten innemen.