Sporttape: Hoe werkt kinesiotape en wat zijn de voordelen?
In dit artikel
Sporttape: Hoe werkt kinesiotape en wat zijn de voordelen?
dossier
Kinesiologie is een geneeswijze waarbij de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam centraal staan. Kinesiotape activeert het zenuwstelsel en het algemeen circulatiesysteem, waardoor spieren en pezen snel herstellen.
Lees ook: Padelblessures: welke zijn er en hoe voorkom je ze?
Werking van kinesiotape
Kinesiotape is een sporttape, gemaakt uit een combinatie van katoen en nylon dat de elasticiteit van de huid nabootst. Wanneer men de tape op je lichaam aanbrengt, rolt hij lichtjes terug, waardoor je huid zachtjes wordt opgetild. Dit zou helpen om een microscopisch kleine ruimte te creëren tussen je huid en de weefsels eronder. De medische kleefstof van de tape is ook waterbestendig en sterk genoeg om drie tot vijf dagen te blijven zitten, zelfs tijdens het sporten of douchen.
Lees ook: Kan je met compressiekousen je sportprestaties verbeteren?
Kinesiotape zou volgende voordelen hebben:
- Het creëert ruimte in knie- en schoudergewrichten en vermindert zo de kans op irritatie.
- Het kan signalen op pijnroutes veranderen door de informatie te wijzigen die je sensorische zenuwstelsel uitzendt over pijn en compressie in je lichaam.
- Het kan de circulatie van bloed en vloeistoffen verbeteren, zodat de zwelling vermindert in het gebied waar je geblesseerd bent.
Lees ook: Dragen bandjes en tape heeft effect bij jumpersknee
Waarvoor gebruikt men kinesiotape?
- Behandeling van blessures: fysiotherapeuten gebruiken kinesiotape soms als onderdeel van een algemeen behandelplan bij blessures. De techniek zou het meest effectief zijn wanneer hij wordt gebruikt in combinatie met andere behandelingen zoals manuele therapie.
- Zwakke zones ondersteunen: de tape wordt ook gebruikt om extra steun te geven aan spieren of gewrichten die dat nodig hebben. Als je lijdt aan patellofemoraal stresssyndroom (aandoening van de knieschijf) of achillespeesontsteking bijvoorbeeld, kan kinesiotape zinvol zijn. In tegenstelling tot gewone sporttape, kan je met kinesiotape normaal bewegen.
- Spieren hertrainen: kinesiotape kan helpen om spieren te hertrainen die hun functie hebben verloren of die gewend zijn geraakt aan een verkeerde manier van werken. Je kan de tape bijvoorbeeld gebruiken om de houding van je hoofd en nek te corrigeren.
- Prestaties verbeteren: sommige atleten gebruiken kinesiotape om topprestaties te leveren en hen te beschermen tegen blessures, wanneer ze deelnemen aan een marathon bijvoorbeeld. Als je de tape langs de bilspieren aanbrengt, zal de spier blijven werken.
- Littekens behandelen: hoewel je kinesiotape nooit op een open wonde mag aanbrengen, is er wetenschappelijk bewijs dat kinesiotape littekens na een operatie of verwonding op lange termijn kan verbeteren. Deze toepassing moet je wel eerst met een arts bespreken.
Je kan kinesiotape in verschillende kleuren kopen. Er is geen fysisch of chemisch verschil tussen die kleuren. De kleurkeuze is dus louter een kwestie van individuele voorkeur.
Wie wil, kan kinesiotape zelf aanbrengen, maar om zeker te zijn dat de tape juist wordt gebruikt, is het toch raadzaam om een fysiotherapeut te raadplegen.
Lees ook: De lopersknie: symptomen, oorzaak, diagnose en behandeling
Wanneer mag je de tape niet aanbrengen?
Er zijn enkele omstandigheden waarin men kinesiotape niet mag gebruiken:
- Open wonden: als je tape gebruikt over een wonde, kan het leiden tot infectie of huidbeschadiging.
- Diepveneuze trombose: als de vloeistofstroom toeneemt, kan zich een bloedklonter ontwikkelen, wat fataal kan zijn.
- Actieve kanker: de bloedtoevoer verhogen naar een kankergezwel, kan gevaarlijk zijn.
- Verwijdering van lymfeklieren: toename van vocht op de plaats waar een lymfeklier ontbreekt, kan zwelling veroorzaken.
- Diabetes: als je op sommige plaatsen minder gevoel hebt, zal je misschien geen reactie op de tape merken.
- Allergie: als je huid gevoelig is voor kleefstoffen, zou de tape een sterke reactie kunnen uitlokken.
- Breekbare huid: als je huid gevoelig is voor scheuren, mag je er geen tape op plakken.
Lees ook: Slapen na sporten: Hoeveel tijd laat je er best tussen?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist