- dossierWat is de gezondste boter?
- dossierDopamine: werking en hoe verhogen?
- dossierWat eten bij het mediterraan dieet?
- boeken/interviewsWaarom is het mediterraan dieet zo gezond?
- dossierHypocalciëmie: symptomen en gevaren van een calciumtekort
Bloedverdunners en voeding
dossier
Bloedverdunners – ook stollingsremmers of antistollingsmiddelen genoemd - zorgen ervoor dat je bloed minder snel stolt. Zo wordt de kans kleiner dat er bloedpropjes in je bloedvaten komen, en dat je een herseninfarct, trombosebeen of longembolie krijgt. Maar er zijn voedingsmiddelen die de werking van bepaalde bloedverdunners kunnen beïnvloeden.
Lees ook: Wat zijn de symptomen van een trombose?
Soorten bloedverdunners

© Getty Images
Lees ook: Diepe veneuze trombose (DVT) of trombosebeen
Bloedverdunners en vitamine K
Ook asperges, avocado, zonnebloemolie, zuivel, fruit, eieren en granen zijn relatief rijk aan vitamine K. Bij een gevarieerd en normaal voedingspatroon is de invloed van de dagelijkse maaltijden op de werking van je bloedverdunners echter klein.
Lees ook: Bloedstollingsafwijkingen en verhoogde neiging tot trombose (trombofilie)
Bloedverdunners en vruchtensap
Net als vitamine K bevatten deze sappen allemaal stoffen die de goede werking van bloedverdunners kunnen tegengaan. Toch trek in citrus? Kies voor een sinaasappel of een glas sinaasappelsap. Watermeloen, appels, bananen, peren en perziken zijn ook veilige fruitkeuzes.
Lees ook: Pompelmoes gevaarlijk wanneer je geneesmiddel neemt
Bloedverdunners en alcohol
Lees ook: Op welke leeftijd moet je stoppen met alcohol drinken om dementie te vermijden?
Bloedverdunners en kruiden
Onderzoek toont aan dat kruidensupplementen je bloed moeilijker doen stollen. En dat kan de kans op ernstige inwendige of uitwendige bloedingen vergroten, als je je bezeert. Als je bloedverdunners gebruikt, neem je dus beter geen supplementen zoals ginkgo biloba, knoflook, kurkuma, pepermuntolie en sint-janskruid, alvorens je eerst met je arts hebt overlegd.
Lees ook: Darmgezondheid verbeteren met kruiden en specerijen, kan dat?