Winteruur: (wanneer) wordt de uurverandering nu afgeschaft?

123h-wintertijd-klok-10-18.jpg

nieuws In de nacht van 26 op 27 oktober 2024 schakelen we over op wintertijd. Drie uur 's nachts wordt twee uur ’s nachts, we mogen met andere woorden een uur langer slapen. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de afschaffing van die uurverandering?

Lees ook: Wintertijd: hoe beperk je de gevolgen van de uurverandering?

Afschaffing winteruur

De vraag was in de zomer van 2018 via een openbare zitting voorgelegd aan de Europese burgers en de lidstaten van de Europese Unie (EU). Een meerderheid (84%) van de Europeanen stemde toen tegen de uurverandering. "De omschakeling tussen de zomertijd en wintertijd zal worden afgeschaft", zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in september van dat jaar en hij voegde eraan toe dat alle Europese landen de zomertijd zouden volgen. In maart 2019 stemden ook de leden van het Europees Parlement voor afschaffing van de uurverandering, en dat vanaf 2019.

Uiteindelijk werd besloten dat de lidstaten zelf zouden mogen beslissen of ze permanent de winter- of zomertijd zouden inlassen. Wat op het eerste gezicht eenvoudig lijkt, maar dat is het helemaal niet. Er zijn drie tijdzones in Europa, en om de interne markt niet te verstoren zouden de landen min of meer dezelfde tijd moeten volgen. De afschaffing van de tweejaarlijkse tijdsverandering werd daarom uitgesteld tot 2021. De komst van de coronacrisis heeft er echter voor gezorgd dat de kwestie op de lange baan werd geschoven, omdat onderhandelingen tussen de grote Europese instellingen niet mogelijk waren. De halfjaarlijkse wisseling van het voorzitterschap van de EU-Raad is uiteraard niet bevorderlijk voor de hervatting van het dossier. Tel daar nog eens de Brexit, de oorlog in Oekraïne, torenhoge energieprijzen en alle andere huidige problemen bij waarvoor een oplossing moet worden gezocht, en zo zijn we eind 2024 amper een stap verder. Vanaf het laatste weekend van oktober volgen we dus weer enkele maanden de wintertijd, tot in maart 2025.

Lees ook: Hoe help je kinderen bij de omschakeling naar het winteruur?

Uurverandering: schadelijk of gunstig?

Oorspronkelijk werd de tijdsverandering ingevoerd door bepaalde grootmachten, waaronder de Verenigde Staten, om energie te besparen. Tegenwoordig is dat argument niet meer zo valabel, door de opkomst van energiezuinige kunstverlichting. De tijdsverandering verstoort bovendien ons bioritme en heeft ook een impact op de algemene volksgezondheid. Denk maar aan slaapstoornissen, met name bij kinderen, verkeersongevallen en zelfs het risico op een hartaanval bij het overschakelen naar de zomertijd, volgens een studie van het American College of Cardiology die in 2016 werd gepubliceerd. De tijdsverandering zou volgens tegenstanders dus dodelijk zijn. Ook al is tot op heden "het bewijs voor de algemene gezondheidseffecten (d.w.z. de afweging van de veronderstelde negatieve en positieve effecten) niet overtuigend", aldus de Europese Commissie. 

Lees ook: Zorgt wintertijd voor depressies ?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram