Hoelang kan je paaseieren bewaren?
In dit artikel
Hoelang kan je paaseieren bewaren?
dossier
Nu de taak van de paasklokken en de paashaas erop zit, kan het schranzen beginnen. Maar hoe worden paaseitjes eigenlijk gemaakt? En belangrijker: hoe lang blijven ze goed?
Lees ook: Waarom is chocolade gevaarlijk voor je hond?
Hoe worden paaseieren gemaakt?
Lees ook: Waarom zwarte paaseitjes beter zijn
Hoe bewaar je chocolade-eieren?
- Chocolade wordt best bewaard bij een constante temperatuur, idealiter tussen 15 en 18°. Chocolade die voortdurend aan temperatuurschommelingen wordt blootgesteld slaat wit uit. Wordt ze te koud bewaard, dan kan ze gaan “zweten” als ze op kamertemperatuur wordt gebracht. Bij een te hoge temperatuur gaat ze uiteraard smelten.
- Chocolade houdt ook niet van vochtigheid: ze wordt wit en kan geurtjes gaan opnemen. Bewaar chocolade dus best in een hermetisch gesloten doos waar geen lucht, vochtigheid of geurtjes kunnen binnendringen. En best niet in de koelkast: het is daar niet echt droog en de chocolade kan gaan kristalliseren.
- Eieren met roomvulling worden daarentegen best wel op een koele plek bewaard. Bij te hoge temperatuur krijgen in de vulling schadelijke micro-organismen de kans om zich te ontwikkelen.
Lees ook: Waarom is chocolade gevaarlijk voor je hond?
Hoelang kan je chocolade bewaren?
Om ten volle te kunnen genieten van de smaak, worden chocolade-eieren best binnen de acht dagen na aankoop geconsumeerd, vooral als het gaat om eieren met roomvulling. Donkere chocolade (fondant of puur) kan langer worden bewaard dan witte, maar na anderhalf jaar wordt ze toch best alleen nog verwerkt in keukengerechten. Melkchocolade verliest zijn kwaliteit na ongeveer zes maanden.
Lees ook: Is chocolade goed voor je hersenen?
Bron:
www.afsca.be