Welke huidverzorging heb je echt nodig?

dossier

Skincare is hot. Op sociale media en in beautyblogs vliegen de uitgebreide skincare routines je om de oren: van vijf tot zelfs tien stappen, met termen als "double cleansing", serums, toners, boosters en SPF. Maar is die overload aan producten écht goed voor je huid? Of maken we het onszelf onnodig moeilijk – en misschien zelfs schadelijk? Dermatologe Petra Dikrama (Erasmus MC) uit waarom minder vaak beter is, welke producten écht nuttig zijn en waarom sommige crèmes meer kwaad dan goed doen. 

Lees ook: Wat is het verschil tussen talgdraadjes en zwarte puntjes?

10 stappen skincare routine: nodig of overdreven?

Getty_huid_gezicht_spiegel_creme_rimpel_2023.jpg

© Getty Images

De Koreaanse skincare-routine is inmiddels wereldwijd populair. Tien producten per dag die je huid zouden laten stralen en verjongen. We beginnen met een olie-cleanser, gevolgd door een cleanser op waterbasis. Daarna komt de exfoliator, de toner, essence (iets tussen toner en serum), een serum, een masker, oogcrème, moisturizer en natuurlijk zonnebrandcrème.

Klinkt intens? Dat is het ook. Dermatologen, zoals Petra Dikrama van het Erasmus MC, waarschuwen voor de keerzijde van deze skincare overload: "Hoe meer producten je gebruikt, hoe groter de kans dat je huid geïrriteerd raakt."

Lees ook: Wat is jouw huidtype en wat is daarvoor de gepaste gezichtsverzorging?

Typische symptomen van overmatige skincare

Sommige studies tonen aan dat tienermeisjes dagelijks in contact komen met meer dan 200 verschillende stoffen via cosmetica. Hoe meer je op je huid smeert, hoe groter de kans op irritatie, allergieën of eczeem. Symptomen zijn bijvoorbeeld:

  • Roodheid en jeuk
  • Ontstekingen
  • Droge, trekkerige huid
  • Verstopte poriën en puistjes


Dr. Petra Dikrama: “Als je je huid vetten constant wegwast of scrubt, droog je je huid uit. Als je dan ook nog een vette crème gebruikt die je poriën verstopt, creëer je een voedingsbodem voor acne of rosacea.”

Lees ook: De konjac spons voor je dagelijkse gezichtsverzorging

Wat heeft je huid écht nodig?

Je huid is een intelligent orgaan met een zelfherstellend vermogen. De opperhuid vernieuwt zich maandelijks. Zolang je huid gezond is, heeft het meestal maar weinig nodig.

Toch zijn er situaties waarin skincare wél nuttig is:

  • Bij een droge huid of eczeem: Een vette zalf of crème kan helpen om vochtverlies te beperken. Kies liever voor een vettige structuur dan een waterige bodylotion, want die kan juist uitdrogend werken.
  • In de winter: Koude lucht en verwarming kunnen je huid uitdrogen. Een hydraterend product op basis van vetten helpt dan om het vocht in je huid vast te houden.
  • Bij acne: Gebruik géén vette crèmes. Kies voor ingrediënten als benzoylperoxide, salicylzuur of vitamine A (retinoïden) om poriën schoon te houden.
  • Zonnebescherming: altijd doen. Zonbescherming is wél essentieel. UV-straling versnelt huidveroudering en verhoogt het risico op huidkanker. Dermatologen raden aan om: elke twee uur royaal zonnebrandcrème te smeren, niet te vertrouwen op de SPF in dagcrème (die smeer je vaak te dun), en direct zonlicht te vermijden, zeker tijdens piekuren.

Lees ook: Kan voeding acne uitlokken of verergeren?

Lees ook: Gezichtsverzorgingsproducten voor kind: een goed idee?

Patch-test: om te zien of een product goed voor je is

Twijfel je of een product veilig is voor jouw huid? Doe dan een patch test:


  1. Breng het product twee keer per dag aan in je elleboogplooi.
  2. Herhaal dit 14 dagen.
  3. Geen reactie? Dan kun je het waarschijnlijk veilig op je gezicht gebruiken.

Lees ook: "Artsen moeten zwangere vrouwen waarschuwen voor verzorgingsproducten met hormoonverstoorders"

Conclusie: skincare hoeft niet complex te zijn
Een gezonde huid heeft rust, balans en bescherming nodig – geen overdaad aan producten. Te veel skincare kan je huidbarrière verstoren, goede bacteriën doden en allergieën veroorzaken.

Less is more geldt ook voor je huid. Kies voor producten die passen bij jouw huidtype en pas je routine aan op het seizoen of je levensfase. En vergeet vooral je zonnebescherming niet.

Bron: 
Universiteit van Nederland


Laatst bijgewerkt: april 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram