De impact van chocolade op diabetes type 2

123m-voeding-chocolade-4-11-20.jpg

boeken-interviews

Kan chocolade diabetes type 2 in de hand werken of de aandoening net voorkomen of bestrijden? Dr. ir. Eric De Maerteleire, auteur van verschillende boeken rond voeding en gezondheid, vertelt ons over de mogelijke gezondheidsvoordelen en risico's van chocolade, en de impact ervan op diabetes type 2.

Heb je goed nieuws voor ons? 

"Wel, uit studies, zoals die van Harvard University, blijkt dat de consumptie van pure chocolade inderdaad geassocieerd wordt met een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. 

Deelnemers die wekelijks vijf of meer porties pure chocolade consumeerden, hadden 21% minder kans om diabetes type 2 te ontwikkelen dan degenen die minder chocolade aten. Één portie is 28 gram. Dit effect is waarschijnlijk te danken aan het hoge gehalte aan cacaopolyfenolen, zoals epicatechine, die de insulinegevoeligheid verbeteren en helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. De studie toonde trouwens aan dat de voordelen van pure chocolade sterker waren bij jongere deelnemers. Het opnemen van pure chocolade in een gezond dieet op jonge leeftijd zou dus een beschermend effect kunnen hebben tegen de ontwikkeling van diabetes type 2 op latere leeftijd. 

Bovendien bleek uit de studie dat mensen die regelmatig pure chocolade consumeerden vaak ook andere flavonolrijke voedingsmiddelen consumeerden, wat aangeeft dat ze een gezonder, meer gebalanceerd dieet volgden.

Voor melkchocolade is het een ander verhaal.  Melkchocolade heeft een hogere suiker- en vetinhoud, wat kan bijdragen aan gewichtstoename en een verhoogd risico op metabole ziekten."

Wat maakt pure chocolade gezonder dan melkchocolade?

"Pure chocolade bevat een veel hoger gehalte aan cacaopolyfenolen, waaronder flavanolen, die krachtige antioxidanten en ontstekingsremmers zijn. Deze stoffen helpen het lichaam bij het efficiënter verwerken van glucose, wat de kans op insulineresistentie verlaagt. Cacaopolyfenolen, zoals epicatechine en catechine, kunnen bovendien helpen bij gewichtsbeheersing door het metabolisme te stimuleren en vetophoping te verminderen. Ze verhogen het energieverbruik, zelfs in rust, waardoor het lichaam meer calorieën verbrandt. Daarnaast bevorderen deze polyfenolen thermogenese, een proces waarbij het lichaam warmte genereert door calorieën te verbranden. Dit kan bijdragen aan gewichtsverlies. Al is de effectiviteit natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type cacaoproduct en de hoeveelheid die geconsumeerd wordt."


Het zijn dus de polyfenolen in cacao die gezondheidsvoordelen opleveren.

"Inderdaad. Ze verbeteren niet alleen de bloedsuikerspiegel en verlagen insulineresistentie, maar kunnen ook helpen bij het verlagen van slechte cholesterolniveaus. Dit is bijzonder belangrijk voor mensen met obesitas, die een verhoogd risico hebben op metabole ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Bovendien verminderen cacaopolyfenolen oxidatieve stress en ontstekingen, twee belangrijke oorzaken van chronische ziekten. Ze beschermen cellen tegen schade en ondersteunen de bloedvaten, wat bijdraagt aan een betere gezondheid op lange termijn."

Pure chocolade à volonté dan?

"Helaas. Er zit nog altijd suiker in ook natuurlijk. En hoewel de resultaten veelbelovend zijn, zijn er ook enkele belangrijke beperkingen in de studies. Veel onderzoek heeft kleine steekproefgroottes en korte interventieperiodes, wat het lastig maakt om definitieve conclusies te trekken. Daarnaast ontbreekt het aan standaardisatie in de gebruikte cacaoproducten en de doseringen van polyfenolen, wat bijdraagt aan de inconsistente resultaten. Verdere studies zijn dus noodzakelijk om meer inzicht te krijgen in de optimale doseringen en de langetermijneffecten van verschillende cacaoproducten."

Conclusies

  • Het eten van pure chocolade wordt in verband gebracht met een verlaging van 21% van het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, terwijl melkchocolade niet hetzelfde voordeel biedt en in verband wordt gebracht met gewichtstoename.
  • De gunstige effecten van pure chocolade worden toegeschreven aan het hoge gehalte aan polyfenol-flavonoïden, die de insulinegevoeligheid verbeteren en helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
  • Uit onderzoek blijkt dat het consumeren van vijf of meer porties pure chocolade per week leidt tot een afname van 3% van het risico op diabetes type 2 per portie, waarbij de voordelen duidelijker zijn bij jongere personen.
  • De flavonoïden in pure chocolade helpen niet alleen het risico op diabetes te verminderen, maar verbeteren ook de algehele stofwisselingsgezondheid door de vaatfunctie te verbeteren en ontstekingen te verminderen.
  • Pure chocolade rijk aan polyfenolen (minimaal 70% cacao) helpt de nuchtere bloedglucose en bloeddruk te verlagen in slechts twee weken, wat een snelle interventie biedt om de metabolische gezondheid te verbeteren.

Bronnen:

  https://diabetesjournals.org
  https://www.diabetesfonds.nl
  Binkai Liu, Geng Zong, Lu Zhu, Yang Hu, JoAnn E Manson, Molin Wang, Eric B Rimm, Frank B Hu, Qi Sun (2024). Chocolate intake and risk of type 2 diabetes: prospective cohort studies. BMJ.; . 2024 Dec 4:387:e078386.
  David L Katz, Kim Doughty, Ather Ali (2011). Cocoa and chocolate in human health and disease. Antioxid Redox Signal.; Nov 15;15(10):2779-811.
  Hasmiza Halib, Amin Ismail, Barakatun-Nisak Mohd Yusof, Naomi Osakabe, Zulfitri Azuan Mat Daud (2020). Effects of Cocoa Polyphenols and Dark Chocolate on Obese Adults: A Scoping Review. Nutrients. Nov 30;12(12):3695.
  Sharmistha Samanta, Tanmay Sarkar, Runu Chakraborty, Maksim Rebezov, Mohammad Ali Shariati, Muthu Thiruvengadam, Kannan R R Rengasamy (2022). Dark chocolate: An overview of its biological activity, processing, and fortification approaches. Curr Res Food Sci.; Oct 15:5:1916-1943.
  Suzana Almoosawi, Lorna Fyfe, Clement Ho, Emad Al-Dujaili (2010). The effect of polyphenol-rich dark chocolate on fasting capillary whole blood glucose, total cholesterol, blood pressure and glucocorticoids in healthy overweight and obese subjects. Br J Nutr.; Mar;103(6):842-50.

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram