Risico op Alzheimer: wat verhoogt het en wat verlaagt het?
nieuws
Er blijkt een brede waaier aan factoren te zijn die het risico op Alzheimer beïnvloeden, zowel in de negatieve als in de positieve zin. Op welke van die factoren kan men inspelen?
Een onderzoeksteam van de Universiteit van Californië heeft een meta-analyse uitgevoerd waarbij ze de resultaten van honderden studies rond dat onderwerp naast elkaar hebben gelegd en vergeleken. Ze zijn van mening dat een aanzienlijk aantal gevallen van Alzheimer vermeden zou kunnen worden wanneer de belangrijkste risicofactoren worden gecounterd en er tegelijkertijd een gunstige leefwijze wordt nagestreefd.
Wat verhoogt het risico?
- Arteriële hypertensie
- Diabetes type 2
- Een te hoge of te lage BMI op mature leeftijd
- Een depressie
- Een te hoog homocysteïnegehalte (een aminozuur)
- Carotisstenose (een vernauwing van de halsslagader)
- Een fragiele gezondheidstoestand
Wat vermindert het risico
- Oestrogenen
- Statines (cholesterolsyntheseremmers)
- Bloeddrukverlagers
- Niet-steroïdale ontstekingsremmende middelen (NSAID’s)
- Folaten
- Vitamine E en C
- Koffie
- Een matig alcoholgebruik
- Mentale oefeningen (alles wat het cognitieve vermogen aan het werk zet: geheugen, redeneringsvermogen, oplossen van problemen ….).
Er zijn natuurlijk nog andere parameters die een rol spelen en er zijn nog andere factoren die het risico op Alzheimer verhogen of verlagen. Maar globaal gezien, zo zeggen de onderzoekers, zou het risico op de ziekte van Alzheimer, bij de bevolking in zijn geheel genomen, aanzienlijk verminderen als er aan deze componenten (voeding, ziekte, medicatie, levenswijze …) voldoende aandacht wordt besteed.