Jongdementie: De impact van dementie op jongere leeftijd
dossier
(Verkeerde) diagnose
Omdat men bij jonge mensen niet snel aan dementie denkt, duurt het gemiddeld vierenhalf jaar vooraleer een patiënt de juiste diagnose krijgt. In bijna de helft van de gevallen denken artsen en psychologen eerst verkeerdelijk dat de persoon kampt met bijvoorbeeld een depressie, burn-out, stress, een midlifecrisis of relatieproblemen.
Lees ook: Welke soorten dementie zijn er?
Symptomen
Een belangrijk symptoom van (jong)dementie is geheugenverlies, waarbij mensen bijvoorbeeld vaak afspraken vergeten. Maar bij bepaalde patiënten hebben gedragsproblemen of karakterveranderingen een grotere invloed. Zij kunnen onder meer last krijgen van ongeremd gedrag, desinteresse en apathie, starheid in denken en handelen, verminderde zelfzorg en verlies van empathisch vermogen en sociaal inzicht. Daarnaast komen ook oriëntatiestoornissen, een verminderde taalvaardigheid en moeilijkheden met het gebruik van apparatuur en gereedschap voor.
De cognitieve achteruitgang voltrekt zich bij jonge mensen met dementie meestal sneller dan op latere leeftijd. Bovendien beseffen jonge mensen gewoonlijk veel beter dat hun verstandelijke vermogens aftakelen. Dat leidt tot sterkere gevoelens van machteloosheid en frustratie.
Lees ook: Kan de juiste voeding dementie voorkomen?
Impact op dagelijks leven
De impact op het leven van mensen met jongdementie, en dat van hun naasten, is ook een heel stuk anders dan bij oudere patiënten. Jonge mensen zijn vaak nog heel druk bezig met hun job, sociaal leven en hobby’s. Ze hebben dikwijls nog leningen af te betalen en studerende kinderen. De aandoening kan een enorme druk zetten op hun hele gezin en zware financiële gevolgen hebben.
Bronnen:
http://jongdementie.info
https://www.alzheimerliga.be
http://www.dementie.be
https://www.uzleuven.be
https://www.alzheimer-nederland.nl
Lees ook: Wat is het verschil tussen dementie en alzheimer?