Pizza rossa e bianca
recepten
Niets kan tippen aan echt pizzadeeg, maar het nadeel is dan weer dat het zeer calorierijk is. Een kleine rekensom: als je een halve cirkel kant-en-klaar pizzadeeg zonder topping eet (berekend op een exemplaar van 270 kcal per 100 g (er zijn er ook die nog meer kcal bevatten!), dan heb je al snel zo'n 350 kcal binnen.
Daarom is dit krokant gebakken platbrooddeeg een zeer geschikt alternatief. Het is niet alleen gezond en superlekker, het is ook veel lijnvriendelijker! Het bevat slechts 220 kcal.
Qua omvang is het iets kleiner dan een halve pizzacirkel, maar het geeft een goed verzadigingsgevoel door het amandelmeel dat erin verwerkt zit.
Ingrediënten voor 2 porties platbrooddeeg/pizzabodems
Bereiding platbrooddeeg/pizzabodem
- Meng alle ingrediënten goed met een vork in een kom.
- Maak je handen nat met lauw water en kneed het papje tot een soepel deeg. Neem het deeg dan in je handen en masseer het alsof je onder druk staat en een stressbal vasthebt…
- Verdeel het deeg in 2 balletjes en laat ze even rusten terwijl je de sauzen en toppings klaarmaakt.
- Rol het deeg vlak voor gebruik zo dun mogelijk uit (met een deegrol) tussen 2 vellen bakpapier die met olie zijn bestreken.
Ingrediënten voor de pizza met rode saus
Bereiding pizza met rode saus
- Laat de oven voorverwarmen op 230 °C, met de keuze ‘warmte boven- en onderaan’ (geen hetelucht).
- Verwijder het bovenste vel bakpapier van het uitgerolde deeg en bestrijk het deeg met tomatenpassata.
- Bestrooi met Italiaanse kruidenmix en tijmnaaldjes en kruid met peper en zout.
- Bedek met plakjes geitenkaas (gebruik een warm mes om ze mooi te snijden), puntpaprika en aspergereepjes.
- Kruid met nog wat extra peper en zout en druppel er wat hittebestendige olie over.
- Leg het deeg met het bakpapier op een ovenrooster en laat 5 à 7 minuten bakken tot het mooi krokant is en de kaas licht gesmolten is.
Ingrediënten voor de pizza met witte saus
Bereiding pizza met witte saus
- Ga op dezelfde manier te werk, maar bestrijk het deeg met smeerbare geitenkaas in plaats van tomatenpassata.
- Bestrooi met rode ui en tijmnaaldjes, kruid met peper en zout en verdeel de drooggedepte mozzarella erover.
- Werk af en laat bakken zoals de pizza met rode saus en verdeel dan de ham en rucola erover.
van Hilde Deweer
uitgegeven bij Pelckmans/Forte Culinair