Pizza rossa e bianca

123-h-BMM-pizza-05-22.jpg

recepten Niets kan tippen aan echt pizzadeeg, maar het nadeel is dan weer dat het zeer calorierijk is. Een kleine rekensom: als je een halve cirkel kant-en-klaar pizzadeeg zonder topping eet (berekend op een exemplaar van 270 kcal per 100 g (er zijn er ook die nog meer kcal bevatten!), dan heb je al snel zo'n 350 kcal binnen.
Daarom is dit krokant gebakken platbrooddeeg een zeer geschikt alternatief. Het is niet alleen gezond en superlekker, het is ook veel lijnvriendelijker! Het bevat slechts 220 kcal.
Qua omvang is het iets kleiner dan een halve pizzacirkel, maar het geeft een goed verzadigingsgevoel door het amandelmeel dat erin verwerkt zit. 

Ingrediënten voor 2 porties platbrooddeeg/pizzabodems
80 g volkorenmeel
20 g amandelmeel
80 g magere Griekse yoghurt
3 g bakpoeder (ca. ½ el)
1 snufje zout

Bereiding platbrooddeeg/pizzabodem
  • Meng alle ingrediënten goed met een vork in een kom.
  • Maak je handen nat met lauw water en kneed het papje tot een soepel deeg. Neem het deeg dan in je handen en masseer het alsof je onder druk staat en een stressbal vasthebt…
  • Verdeel het deeg in 2 balletjes en laat ze even rusten terwijl je de sauzen en toppings klaarmaakt.
  • Rol het deeg vlak voor gebruik zo dun mogelijk uit (met een deegrol) tussen 2 vellen bakpapier die met olie zijn bestreken. 
Je kunt het deeg ook vooraf maken. Luchtdicht verpakt in folie is het zo’n 4 dagen houdbaar in de koelkast.

Ingrediënten voor de pizza met rode saus
1 portie platbrooddeeg
2 à 3 el tomatenpassata
een snufje Italiaanse kruidenmix
1 snufje tijm
60 g zachte geitenkaas (zonder korst)
¼ puntpaprika, in reepjes
2 witte asperges, geschild en in reepjes

Bereiding pizza met rode saus
  • Laat de oven voorverwarmen op 230 °C, met de keuze ‘warmte boven- en onderaan’ (geen hetelucht).
  • Verwijder het bovenste vel bakpapier van het uitgerolde deeg en bestrijk het deeg met tomatenpassata. 
  • Bestrooi met Italiaanse kruidenmix en tijmnaaldjes en kruid met peper en zout. 
  • Bedek met plakjes geitenkaas (gebruik een warm mes om ze mooi te snijden), puntpaprika en aspergereepjes. 
  • Kruid met nog wat extra peper en zout en druppel er wat hittebestendige olie over. 
  • Leg het deeg met het bakpapier op een ovenrooster en laat 5 à 7 minuten bakken tot het mooi krokant is en de kaas licht gesmolten is.

Ingrediënten voor de pizza met witte saus
1 portie platbrooddeeg
2 à 3 el verse smeerbare geitenkaas (genre chavroux, Mme Loïc,…)
een paar ringen rode ui
snufje tijm
100 g mozzarella, in brokjes
1 plak parma- of serranoham
rucola

Bereiding pizza met witte saus
  • Ga op dezelfde manier te werk, maar bestrijk het deeg met smeerbare geitenkaas in plaats van tomatenpassata.
  • Bestrooi met rode ui en tijmnaaldjes, kruid met peper en zout en verdeel de drooggedepte mozzarella erover.
  • Werk af en laat bakken zoals de pizza met rode saus en verdeel dan de ham en rucola erover.

123-h-coverBMM-12-21.jpg
Een recept uit het boek 'Een blijvend maatje minder in 80 recepten' - 'Byebye jojo'
van Hilde Deweer
uitgegeven bij Pelckmans/Forte Culinair

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram