Welke voedingssupplementen kunnen doping bevatten?

Fotolia_sport-doping-pil-suppl-05-15.jpg

nieuws Studies hebben aangetoond dat 1 op 4 supplementen die aan atleten te koop worden aangeboden, stoffen bevatten die niet op het etiket vermeld staan, en die tot een positief dopingresultaat kunnen leiden. Zo kunt u positief testen zonder dat u het zelf weet. Slogans als 'puur natuurlijk' zijn geen garantie dat het product veilig is of geen verboden stoffen bevat.

Zelfs als de voedingssupplementenindustrie degelijk gereglementeerd is en de regels worden toegepast, is contaminatie – al dan niet opzettelijk – nooit uitgesloten. De atleten kunnen er nooit honderd procent zeker van zijn dat een supplement geen verboden stof bevat.
Op de website van de Nederlandse dopingautoriteit vindt u een lijst met voedingssupplementen die zijn getest op verboden producten.
www.dopingautoriteit.nl/nzvt

• Voedingssupplementen die volgens de reclame 'de spieren versterken' of 'vetten verbranden' lopen het grootste gevaar om een verboden stof te bevatten, hetzij een anabolicum of een stimulerend middel.

• De stoffen waarmee de supplementen verrijkt zijn (of besmet zijn) zijn heel vaak prohormonen (vb. Androstenedione en Norandrostenedione). Tot op heden is er geen aanwijzing dat deze stoffen ook effectief zijn om kracht of spiermassa te laten toenemen. Verkoop is verboden in België. Er bestaan ook kruidenvarianten van deze prohormonen, die beweren het testosterongehalte (en de opbouw van meer spieren en kracht) te bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn Tribulus Terrestris; Chrysin; Indole-3-Carbinol; Saw Palmetto; Gamma-oryzanol; Yohimbine; Smilax; Mummio. Geen enkele van deze producten heeft een bewezen positief effect maar kan aanleiding geven tot een positieve dopingtest.

• Andere voorbeelden van verboden middelen die kunnen voorkomen in voedingssupplementen, zijn onder andere:
- ma huang/ephedra
- efedrine amfetaminen (die ook voorkomen in stimulerende middelen zoals ecstasy).

• Zuivere vitaminen en mineralen zijn als dusdanig niet verboden, maar sporters doen er goed aan bekende merken te gebruiken en voedingssupplementen die gecombineerd zijn met andere stoffen te mijden.

Bronnen
www.dopinglijn.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram