Goedkoopste middel meest effectief tegen actinische keratose of ‘zonneschade’

123-zon-licht-lucht-03-17.jpg

nieuws

Actinische keratose, ook wel ‘zonneschade’ genoemd, kenmerkt zich door meerdere ruwe plekjes op de huid die worden veroorzaakt door UV-straling van de zon. De plekjes zijn lichtrood tot roodbruin gekleurd met een ruw witgeel oppervlak. Actinische keratosen bevinden zich op plaatsen die jarenlang chronisch aan zonlicht zijn blootgesteld. Typische plaatsen zijn het gelaat, de borst, handruggen, oren en de (kale) hoofdhuid.
Naar schatting krijgt de helft van alle mannen en een derde van de vrouwen boven de vijftig jaar er mee te maken. Zonder behandeling kan actinische keratose uitgroeien tot een kwaadaardige vorm van huidkanker. Het is de meest voorkomende premaligne huidziekte.

Lees ook: Soorten huidkanker: welke vlekjes zijn mogelijk kwaadaardig?

Hoe wordt actinische keratose behandeld? 
Er bestaan meerdere mogelijke vormen van behandeling van actinische keratose:
  • fotodynamische therapie, een soort lichttherapie die in het ziekenhuis wordt uitgevoerd;
  • cryotherapie, waarbij de letsels met vloeibare stikstof worden behandeld;
  • Behandeling met crèmes zoals imiquimod en 5-fluorouracil, of gel (ingenol metubate). 
Volgens wetenschappers van het universitair ziekenhuis van Maastricht UMC+, die de verschillende behandelingen onderzochten, werkt 5-fluorouracil het best.
De onderzoeksresultaten laten zien dat behandeling met 5-fluorouracil-crème een slaagpercentage had van ongeveer 75 procent. De andere behandelingen scoorden beduidend lager (imiquimod-crème: 54 procent; fotodynamische therapie: 38 procent en ingenol metubate gel: 30 procent). 

De onderzoekers spreken van een succesvolle behandeling wanneer driekwart van de plekjes is verdwenen na de therapie. Opmerkelijk is dat 5-fluorouracil crème, een middel is dat in 1950 al op de markt is geïntroduceerd. Het kan thuis worden aangebracht en is ook nog eens de meest goedkope vorm van behandeling. 
De resultaten verschenen in het medisch tijdschrift New England Journal of Medicine.

Bron:
www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1811850?query=featured_home
www.mumc.nl/actueel/nieuws/goedkoopste-middel-meest-effectief-tegen-zonneschade


Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram