Lecanemab: medicijn tegen alzheimer binnenkort ook in België verkrijgbaar

In dit artikel
Lecanemab: medicijn tegen alzheimer binnenkort ook in België verkrijgbaar

dossier

De Europese Commissie heeft het medicijn lecanemab, dat verkocht wordt onder de naam Leqembi, goedgekeurd voor gebruik bij milde vormen van de ziekte van Alzheimer. Dat betekent dat dit middel binnenkort ook beschikbaar zal zijn in België, nadat het eerder al werd toegelaten in onder andere de VS, het Verenigd Koninkrijk en Japan.

Wat is lecanemab (Leqembi)?

Getty_leqembi_lecanemab_2025.jpg

© Getty Images / Leqembi (lecanemab): medicijn tegen alzheimer

Leqembi, van producent Biogen, is de merknaam van lecanemab, een nieuw soort medicijn dat beta-amyloïde afbreekt. Dat is een eiwit dat zich bij mensen met Alzheimer ophoopt in de hersenen en zo schade veroorzaakt. Door die eiwitten weg te nemen, wil het medicijn de achteruitgang van het geheugen en het denkvermogen vertragen.

Leqembi werkt het best bij mensen die pas onlangs de eerste symptomen van alzheimer hebben ontwikkeld, zoals vergeetachtigheid of moeite met plannen. De aanwezigheid van amyloïde moet eerst bevestigd worden via een hersenscan of ruggenprik.

Uit onderzoek blijkt dat Leqembi de achteruitgang van het geheugen vertraagt met ongeveer 25% na anderhalf jaar behandeling. Dat betekent niet dat het de ziekte stopt of geneest, maar het kan mensen wel langer helpen zelfstandig te blijven functioneren.

Lees ook: De ziekte van Alzheimer: wat zijn de vroege symptomen?

Lecanemab: voor wie?

Het medicijn is goedgekeurd voor mensen met milde cognitieve stoornissen of milde dementie door Alzheimer. De goedkeuring in Europa is specifiek gericht op patiënten die geen of slechts één kopie van het erfelijke ApoE4-gen dragen, aangezien deze groep een lager risico heeft op mogelijke bijwerkingen in de hersenen (ARIA, zie verder).  

Lees ook: De verschillende fases van alzheimer

Werking en bijwerkingen lecanemab

Leqembi wordt via een infuus (intraveneus) toegediend, eerst elke twee weken. Na anderhalf jaar kan de patiënt overstappen op een onderhoudsdosis: één infuus per maand. Zo wordt de behandeling op lange termijn makkelijker vol te houden.

Zoals bij elk medicijn zijn er risico’s. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Reacties op het infuus, zoals koorts of huiduitslag.
  • Zwelling of kleine bloedingen in de hersenen (zogenaamde ARIA’s).
  • Hoofdpijn of duizeligheid.

Patiënten worden voorafgaand aan de behandeling gescreend op het ApoE4-gen om het risico op deze bijwerkingen te beoordelen.

Lees ook: Samenleven met iemand die alzheimer heeft

Wanneer is lecanemab beschikbaar in België en wat kost het?

De goedkeuring voor lecanemab is er, maar het kan nog even duren voor het middel ook effectief beschikbaar is in België of andere EU-landen. De prijs in de VS is ongeveer 26.500 dollar per jaar. In Europa wordt die prijs nog besproken met de nationale gezondheidsdiensten. De kans is groot dat het niet volledig door de ziekteverzekering wordt terugbetaald.

Lees ook: Samenleven met iemand die alzheimer heeft

Conclusie

De goedkeuring van lecanemab in Europa biedt nieuwe hoop voor patiënten in de vroege stadia van Alzheimer. Hoewel het geen genezing biedt, kan het de progressie van de ziekte vertragen en de kwaliteit van leven verbeteren. Patiënten en zorgverleners wordt geadviseerd om samen een behandelplan op te stellen en de voordelen en risico's van deze therapie zorgvuldig af te wegen.

Bronnen:
https://www.ema.europa.eu
https://investors.biogen.com
https://www.nejm.org
https://www.reuters.com
https://www.alz.org
http://fda.gov
https://www.mayoclinic.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram