Ziekte van Dupuytren: bult in handpalm en kromme vingers

In dit artikel
Ziekte van Dupuytren: bult in handpalm en kromme vingers

dossier

De ziekte van Dupuytren, voor het eerst beschreven door de Parijse chirurg Dr.Guillaume Dupuytren in 1831, wordt gekenmerkt door het ontstaan van harde knobbels (nodules van fibreus weefsel) in de handpalm. Deze knobbels kunnen uitgroeien tot strengen die de vingers gebogen houden (klauwhand).

Lees ook: Wat zijn die onderhuidse bultjes en knobbels?

Symptomen ziekte van Dupuytren

123-hand-dupuytren-11-17.jpg

Doorgaans begint de aandoening met een kleine, soms pijnlijke verdikking in de handpalm. Geleidelijk ontwikkelt zich een onderhuidse streng die langzaam samentrekt. Dit leidt ertoe dat de vinger steeds meer gekromd raakt, zonder volledig gestrekt te kunnen worden. Dit komt het vaakst voor in de pink en ringvinger, maar ook andere vingers kunnen worden aangetast.

In het begin lukt het de patiënt om de vinger te ontvouwen door de positie van de pols te veranderen, maar daarna blijft de vinger permanent gebogen. In een gevorderd stadium kan de hand krom trekken (klauwhand). De ziekte is niet erg pijnlijk, maar het vermogen om voorwerpen op te pakken en dus het dagelijks leven van de getroffenen wordt er duidelijk sterk door verstoord.

De snelheid waarmee de ziekte evolueert, verschilt sterk van patiënt tot patiënt. Sommige mensen lopen twintig jaar rond met een onschuldig knobbeltje in de handpalm, anderen ontwikkelen in een paar maanden een echte klauw.

Lees ook: Knobbel op hand, pols of voet: wat is een cyste of ganglion?

Oorzaak ziekte van Dupuytren

De ziekte van Dupuytren werd voor het eerst beschreven door de Parijse chirurg Dr. Guillaume Dupuytren in 1831 en treft 5% van de bevolking. Ongeveer 80% van de patiënten zijn mannen boven de 50 jaar. Vrouwen ontwikkelen de ziekte na hun 60e. 

Er is duidelijk een erfelijke component: er zijn vaak meerdere patiënten in dezelfde familie. Daarnaast kunnen een aantal factoren bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte, waaronder diabetes, epilepsie, alcoholisme, roken en ernstig handletsel. De exacte oorzaak van de ziekte is niet bekend. Wel is bekend dat de ziekte van Dupuytren vaker voorkomt bij mensen met epilepsie of leveraandoeningen.

Lees ook: Artrose: symptomen en diagnose

Behandeling ziekte van Dupuytren

Er is geen definitieve genezing mogelijk voor de ziekte van Dupuytren. Medicatie en oefeningen bieden geen oplossing. Er zijn echter verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar:

  1. Operatie: Bij een uitgebreide aandoening is een operatie om het aangetaste weefsel te verwijderen de beste behandeling. Echter, de aandoening kan ook na de operatie terugkomen.
  2. Aponeurotomie met naald: Deze behandeling kan onder lokale verdoving tijdens een consult uitgevoerd worden. De hand wordt eerst verdoofd, waarna met een naald de Dupuytren strengen op verschillende plaatsen worden doorgesneden. Dit maakt het mogelijk de hand beter te strekken, met enkele kleine wondjes die snel genezen.
  3. Injecties met collagenase (Xiapex): Bij deze nieuwe behandeling worden inspuitingen met collagenase in de strengen gegeven, waardoor deze afbreken en de vinger weer gestrekt kan worden. Studies tonen aan dat deze behandeling veilig is en voor veel patiënten een alternatief kan zijn voor een operatie.

Bronnen:
https://www.uzleuven.be
https://www.uza.be


Laatst bijgewerkt: november 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt