Seizoensgroenten en -fruit voor januari in België

In dit artikel
Seizoensgroenten en -fruit voor januari in België

dossier

Kiezen voor seizoensgroenten en -fruit biedt niet alleen voordelen voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu, de lokale economie én onze portemonnee. Welke producten zijn op z’n best in januari?

Lees ook: Met welke voeding kan je je immuunsysteem versterken?

Seizoensgroenten januari

unsplash_kool_groenten_2020.jpg
In januari zijn de seizoensgroenten onder andere aardpeer, boerenkool, champignons, Chinese kool, knolselder, paksoi, pastinaak, prei, rapen, radijsjes, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, selder, sla, spinazie, spitskool, spruitjes, tuinkers, waterkers, witloof, witte kool en wortelen.

Lees ook: Helpt kool tegen hoge bloeddruk?

Seizoensfruit januari

Appel, banaan, bloedappelsien, mandarijn, mango, kaki, peer, pompelmoes en sinaasappel zijn in deze maand op hun best. Kijk natuurlijk wel nog even naar het label om te checken waar het product vandaan komt. 

Lees ook: Hoe gezond is een kaki?

Waarom kiezen voor seizoensgroenten en lokale producten?

  1. Gezond en voedzaam: Seizoensgroenten en -fruit bevatten vaak meer voedingsstoffen dan producten die buiten het seizoen worden geteeld. Omdat ze worden geoogst op het moment dat ze het rijpst zijn, behouden ze hun vitaminen en mineralen. Ze zijn vaak verser en smaken daardoor ook beter.
  2. Duurzaam en milieuvriendelijk: Wie kiest voor lokaal geteelde producten, draagt bij aan de vermindering van CO2-uitstoot die gepaard gaat met transport van ingevoerd voedsel. Het kopen van seizoensproducten betekent ook minder noodzaak voor energie-intensieve kassen en bewaarplaatsen. Lokale producten hebben bovendien ook minder verpakking nodig, wat zorgt voor minder afval.
  3. Ondersteuning van de lokale economie: Door seizoensgroenten te kopen, steun je Belgische boeren en lokale producenten. Dit helpt niet alleen de lokale economie, maar zorgt er ook voor dat de landbouw in België kan blijven floreren.
  4. Seizoensproducten zijn goedkoper: Seizoensproducten zijn vaak in overvloed beschikbaar, wat leidt tot lagere prijzen in vergelijking met geïmporteerde producten. 
  5. Variatie en smaak: Koken met seizoensgebonden ingrediënten zorgt voor variatie in je dieet. Elk seizoen biedt andere smaken en texturen, waardoor je creatief kunt zijn in de keuken. 

Lees ook: Is biologisch echt beter?

Bronnen:

https://www.nice-info.be
https://velt.nu
https://www.lekkervanbijons.be
https://boerentrots.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram