Motten in de kast: hoe veilig bestrijden?

nieuws 'Kledingmotten (of kleermotten) zijn specifieke soorten nachtvlinders waarvan de larven gaten vreten in eiwithoudende vezels in eiwithoudende vezels, zoals wol, leer, bont en veren aan. Textiel dat geheel bestaat uit plantaardige vezels (katoen, linnen) of uit synthetische vezels wordt niet aangetast. Textiel dat lange tijd op een rustige, donkere plek hangt, bijvoorbeeld op een logeerkamer of een niet gebruikte slaapkamer, loopt het meeste risico op aantasting door deze insecten.
Bij de bestrijding van de motten gebruiken we beter geen chemische producten zoals mottenballen, die gezondheidsrisico’s kunnen inhouden.
Slechts een tiental van de meer dan 2000 soorten nachtvlinders richten effectief schade aan textiel. De overige soorten eten enkel planten (en leven dus doorgaans niet in huis). Omdat nachtvlinders gemakkelijk op licht afkomen, belanden ze soms wel in huis. Je kan ze dan best gewoon buitenlaten. Alle 'dikke' motten zijn dus geen kleermotten.


Tips om motten te voorkomen
• Gebruik vliegenramen als de ramen 's nachts openstaan, omdat motten door licht worden aangetrokken.

• Bewaar uw kleding in een goed gesloten kast. Hang de kleren niet te dicht op elkaar.

• Kleding moet regelmatig worden gedragen, gelucht en uitgeklopt. Dan heeft men minder last van motten.

• Als u textiel voor langere tijd opbergt (bijvoorbeeld de wollen winterkleding die men in de zomer opbergt voor een aantal maanden), verpak het dan in gesloten plastic kledinghoes of koffers.

• Vooral vuile kleding is aantrekkelijk voor motten. Kleding moet voor het opbergen dan ook altijd gewassen worden.

• Lucht de kasten regelmatig, en maak ze minstens één keer per jaar schoon. Doe dat bij voorkeur eind augustus als de eitjes van de motten uitkomen. Controleer bij die gelegenheid ook alle kleren op de aanwezigheid van motten, en reinig alle kleren die al lange tijd niet zijn gedragen.

• Stofzuig geregeld op verscholen plekken, zoals onder meubels, om motteneitjes te verwijderen voor ze uitkomen. Zuig tapijten met regelmaat, vooral op plekken waar het donker is. Zuig ook af en toe in weinig gebruikte kasten en sop de kastbodem.

Preventieve bestrijdingsmiddelen
• Gebruik liever geen chemische bestrijdingsmiddelen tegen motten: hangers, tabletten en korrels op basis van naftaleen en/of paradichloorbenzeen (mottenballen met een strek doordringende en onaangename geur), strips of cassettes met het bestrijdingsmiddel dichloorvos en mottenpapier met een pyrethoïde. Al deze producten bevatten gifstoffen. Blootstelling aan deze stoffen kan leiden tot irritaties aan de slijmvliezen van de neus, keel en ogen. Mogelijk zijn deze stoffen ook kankerverwekkend. Als u de gebruiksaanwijzing volgt, blijft de blootstelling evenwel zodanig laag dat er nauwelijks gezondheidsrisico’s zijn.
Indien u deze producten gebruikt, plaats ze dan alleszins buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

• De etherische oliën uit cederhout stoten motten af. Cederhouten motwerende middelen bestaan in de meest diverse vormen: plaatjes, bolletjes, kapstokken, linnen zakjes met spaanders... Alle cederhouten producten gaan een volledig mottenseizoen mee en kunnen na verloop van tijd geherimpregneerd worden met cederhoutolie.
Laat om vlekken te voorkomen het hout niet in direct contact komen met uw kleding.
Motten worden ook afgeschrikt door andere sterke geurstoffen zoals lavendel, rozemarijn, tabak en kamfer.

Lijmvallen lokken de mannelijke motten met feromonen, waarna ze door de lijm op de val blijven plakken. De lokstof is twee maanden werkzaam. Eén mottenval is voldoende voor een ruimte tot maximaal 30 m2. Controleer de val regelmatig op ingevlogen motten.

Wat doen bij aanwezigheid van motten?
Het eerste teken van een mottenprobleem is vaak de aanwezigheid van beschadigingen in stoffen, maar gewoonlijk zijn er ook al andere tekenen:
• volwassen motten: zijn 6 à 8 mm lang, met strokleurige vleugels.

• wormachtige larven: zijn tot 10mm lang, roomkleurig met bruine kop.

• de zijden buisjes of doosjes waarin mottenlarven leven.

• poppen (zijden cocons) waarin larven zich ontwikkelen tot motten.

Tips:
• Mocht u larven aantreffen, bijvoorbeeld onder de randen van de vloerbedekking of in naden en kieren van een kast, dan kunt u een spuitbus tegen kruipende insekten gebruiken die deltamethrin, permethrin of cyfluthrin bevat. Indien de motten zich in een kast bevinden dienen ook de naden en kieren behandeld te worden. Volg hierbij altijd de op het etiket van het bestrijdingsmiddel vermelde voorschriften. Het middel mag onder geen voorwaarde met voedsel of speelgoed in aanraking komen.
Stofzuig de plek na behandeling en herhaal de behandeling ten minste wekelijks, tot er geen tekenen meer zijn van een hernieuwde plaag.

• Klop aangetaste kledingstukken buiten uit, hang ze in de zon, of was ze ten minste 30 minuten bij 60°C. Bij wollen artikelen is chemisch reinigen (stomen) aan te bevelen. Kleding die u niet kunt wassen, kunt u in de diepvries leggen, vier dagen bij -20°C, of twee weken bij -10°C.
Behandel kleding nooit met bestrijdingsmiddelen.

Meer info:
www.milieucentraal.nl
www.rentokil.be
http://nl.observ.be/dossier/4191-bestrijding_van_motten.html


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram