Fruittaartjes
recepten
Bereidingstijd: 55 minuten + 1 uur rusttijd
Ingrediënten voor 6 taartjes
500 g fruit naar keuze: frambozen, bessen, abrikozen, aardbeien...4 el abrikozengelei
1 el poedersuiker
Voor het zanddeeg
100 g suiker
1 ei
150 g zachte boter
zout
300 g bloem
Voor de banketbakkersroom
500 ml melk
4 eierdooiers
1 zakje vanillesuiker
70 g suiker
30 g maizena
Bereiding
1. Het zanddeeg
- Meng de suiker met het ei.
- Klop er de boter door en een snufje zout.
- Meng de bloem door het beslag en kneed tot een bol.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Rol het zanddeeg uit.
- Bekleed 6 ingevette taartvormpjes met het deeg en prik er met een vork enkele gaatjes in.
- Bak 15 minuten in de oven. -Laat afkoelen en haal de taartjes uit de vormpjes.
2. De banketbakkersroom
- Breng de melk aan de kook in een steelpannetje.
- Klop met een garde de eierdooiers met de suiker en de vanillesuiker tot een schuimige massa.
- Voeg een beetje melk toe en roer glad. Giet dan voorzichtig in een straal al roerend de rest van de warme melk erbij.
- Los de maizena op in een beetje koud water en voeg bij het eiermengsel.
- Giet terug in het steelpannetje en laat op een zacht vuurtje indikken, roerend met een houten lepel. Laat het zeker niet koken, want dan gaat het schiften.
- Giet de room in een schone kom en laat afkoelen.
3. De afwerking
- Was en droog het fruit. Als je steenvruchten gebruikt, halveer en ontpit ze dan.
- Verdeel de banketbakkersroom over de taartbodempjes en schik er het fruit op.
- Roer de abrikozengelei los met een eetlepel warm water en lepel over het fruit.
- Strooi er net voor het serveren wat poedersuiker over.
Een recept uit het boek 'Bake Off Vlaanderen - Altijd Feest!' - Uitgegeven door Standaard Uitgeverij
De foto komt niet uit het boek.