Baarmoederfibromen: waarom een juiste diagnose zo belangrijk is

dossier

Een baarmoederfibroom of ook wel vleesboom genoemd, is een nog relatief onbekende aandoening waar ongeveer 60 tot 80% van alle vrouwen op een bepaald moment mee te maken krijgt tijdens hun vruchtbare periode . 20% van deze vrouwen ervaart ook klachten die een impact kunnen hebben op hun levenskwaliteit. Eén van de meest voorkomende symptomen gelinkt aan de aanwezigheid van een vleesboom zijn zware bloedingen tijdens de menstruatie en pijn in de onderbuik. Toch blijft een diagnose vaak uit en dus blijven fibromen in de baarmoeder vaak voor lange tijd onbehandeld. Hier zijn echter bepaalde risico’s aan verbonden. De symptomen herkennen, is dus cruciaal.

Oorzaken van hevige menstruatiebloedingen

Hevig menstrueel bloedverlies, ook gekend als menorragie, is niet ongevaarlijk. Het kan leiden tot bloedarmoede, omdat je lichaam rode bloedcellen sneller verliest dan dat ze kunnen vervangen worden. Daardoor kan je uitgeput, duizelig of kortademig worden.

Aan de basis van menorragie kan een chronische aandoening liggen die kan variëren in ernst: sommige zijn te verdragen, andere zijn zeer ernstig en soms zelfs fataal. 
Baarmoederfibromen kunnen één van de mogelijke oorzaken zijn, maar hevige menstruele bloedingen kunnen ook een signaal zijn van onder andere hormonen die uit evenwicht zijn, een slechte werking van de eierstokken, poliepen, endometriose, adenomyose (ingroei van baarmoederslijmvlies in de wand van de baarmoeder), zwangerschapscomplicaties of het gebruik van bepaalde medicatie.

Oorzaken van pijn in de onderbuik

Pijn in de onderbuik is een ongemak waar bijna elke vrouw wel eens mee te maken krijgt. Daarom “ondergaan” ze dit vaak omdat het “bij het vrouw zijn” hoort en wordt er nog al te vaak geen hulp gezocht voor deze klacht. 

Deze pijn kan onder andere veroorzaakt worden door een bekkenontsteking, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, endometriose, een urineweginfectie,.... Ook de aanwezigheid van baarmoederfibromen kan aan de basis liggen van pijn in de onderbuik.

Het is dus niet verstandig om de pijn te negeren.

Het belang van de juiste diagnose

Het spreekt voor zich dat klachten, veroorzaakt door een bekkenontsteking, een heel andere aanpak vragen dan symptomen veroorzaakt door vleesbomen. Het is dus belangrijk dat de juiste oorzaak geïdentificeerd wordt op basis van o.a. je klachten. Alleen dan kan je ook een gepaste behandeling krijgen en kan je mogelijke complicaties voorkomen zoals bijvoorbeeld verminderde vruchtbaarheid of problemen tijdens een zwangerschap. 

Een diagnose is belangrijk in het geval van symptomatische baarmoederfibromen. De aard van de symptomen wordt eveneens bepaald door het aantal, de locatie en omvang van de baarmoederfibromen. Het ene myoom veroorzaakt misschien weinig last, terwijl een ander baarmoederfibroom ernstige klachten kan geven. Onderzoek door je behandelende arts zal leiden tot een duidelijke diagnose. Vervolgens kan je samen met je behandelende arts de verschillende behandelopties bespreken. 

Controleer jezelf op symptomen van baarmoederfibromen

Getty_fibromen_pijn_onderrug_2023.jpg

© Getty Images

Om te kunnen onderscheiden wat precies je klachten veroorzaakt, moet je goed op de hoogte zijn van de symptomen van baarmoederfibromen. Behalve pijn en hevige menstruele bloedingen, krijg je door de druk van het baarmoederfibroom in je buikholte mogelijks ook last van je blaas en darmen. Het resultaat kan zijn dat je vaak moet plassen of geconstipeerd bent.

De pijn bij baarmoederfibromen kan zich ook verder uitbreiden dan enkel pijn in de onderbuik. Ook de organen die de baarmoeder omringen, kunnen het hard te verduren krijgen. Het bekken en de onderrug kunnen daardoor pijnlijk aanvoelen en ook geslachtsgemeenschap kan pijnlijk zijn. Kortom, vleesbomen kunnen je lichaam zodanig uit evenwicht brengen, dat dit gaat wegen op je levenskwaliteit, zowel lichamelijk als psychologisch.

Wil jij nagaan of de oorzaak van jouw symptomen mogelijks gelinkt is aan de aanwezigheid van baarmoederfibromen? Dan is het een goed idee om je symptomen te checken via womentalkingfibroids.be/nl/symptomen.

In samenwerking met Gedeon Richter Benelux 
2023-162, date of revision 05/2023


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram