De periodieke afstoting van het baarmoederslijmvlies en de bijhorende menstruele bloeding in de menstruatiecyclus van mensen en primaten. Menstruatie is het gevolg van de daling in de circulerende progesteron en vindt plaats aan het einde van de vruchtbare periode, wanneer luteolysis van het corpus luteum plaatsvindt.
Meisjes worden steeds vroeger ongesteld. Bovendien duurt het ook langer voordat hun cyclus regelmatig wordt. Obesitas en hormoonverstoorders kunnen deze veranderingen gedeeltelijk verklaren. Wanneer spreken we van vroegtijdige puberteit? En kan je de start van de puberteit uitstellen?
Al te vaak beseffen vrouwen met ernstig bloedverlies tijdens de maandstonden niet dat er misschien wel een onderliggend probleem aan de basis ligt, waar een oplossing voor bestaat. Een bezoek aan de gynaecoloog is dus zeker aan te raden.
Uit een onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de vrouwen tussen 30 en 35 jaar al last heeft van matige tot ernstige symptomen die verband houden met de menopauze. Veel vroeger dus dan wat tot nu toe werd aangenomen: rond 50-jarige leeftijd.
Veel vrouwen hebben gedurende kortere of langere tijd last van soms heftige pijn in de borsten. Deze pijn kan variëren van een gespannen of irritant gevoel dat een paar dagen per maand aanhoudt tot een voortdurende kwelling. Wat zijn de oorzaken, en wat kan je eraan doen?
ADVERTORIAL
De overgang is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw, maar kan gepaard gaan met ongemakken en klachten die soms lastig te hanteren zijn. Dit geldt zeker tijdens de perimenopauze, de periode van enkele jaren vóór de menopauze.
Premenstruele dysfore stoornis (PMDD) is een ernstige stemmingsstoornis die nauw verband houdt met de hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus. Het kan een grote impact hebben op het dagelijks functioneren en de levenskwaliteit van degenen die eraan lijden.
Het valt op dat veel mensen nog steeds niet goed weten of kunnen uitleggen wat de menopauze is. Speciaal voor hen: een korte samenvatting met uitleg over de terminologie.
Onlangs kon je op VRT kijken naar de eerste aflevering van Menopauzia, een programma waarin Tine Embrechts, bijna 50, zich voorbereidt op de menopauze door in gesprek te gaan met ervaringsdeskundigen en lotgenoten. Tine nodigt bij haar thuis elf bekende vrouwen uit die openlijk vertellen over het wel en wee van de menopauze. In de eerste aflevering staan ze vooral stil bij de klachten die gepaard gaan met de menopauze en de perimenopauze.
Sommige vrouwen ervaren griepverschijnselen rond de menstruatie. Zo’n ‘menstruatiegriep’ is eigenlijk geen echte griep, Het is een vorm van premenstrueel syndroom (PMS), dat symptomen kan veroorzaken die lijken op die van griep.
ADVERTORIAL
Pijnlijke maandstonden, chronische pijn in de onderbuik, vermoeidheid,… Het zijn enkele symptomen van endometriose, de ‘onzichtbare’ aandoening die naar schatting 1 op 10 vrouwen treft in vruchtbare leeftijd. En toch blijft endometriose een onderbelichte aandoening.
Adenomyose is een vorm van endometriose maar dan aan de binnenkant van de baarmoeder in de plaats van erbuiten. Daar groeit weefsel in de spierwand waardoor je baarmoeder groter wordt. Adenomyose kan pijnlijke menstruaties, hevige menstruatiebloedingen en buik- of bekkenpijn veroorzaken.
Wat weten we eigenlijk van dit steeds weerkerend wonder of steeds weerkerende last? Wat weet je over de vruchtbare dagen en over de inwendige vrouwelijke geslachtsorgenen?
Wat weten we eigenlijk van dit steeds weerkerend wonder of steeds weerkerende last? Wat weet je over de vruchtbare dagen en over de inwendige vrouwelijke geslachtsorgenen?
1 op 10 vrouwen in België wordt getroffen door endometriose. Een vaak nog onzichtbare aandoening die veel impact heeft de levenskwaliteit van deze vrouwen.
Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op endometrium buiten de baarmoeder voorkomt.
Als je onveilige seks hebt gehad en niet zwanger wil worden, kan je de noodpil of morning-afterpil innemen. Zo verklein je de kans op een zwangerschap. Neem hem correct en zo snel mogelijk na onveilige seks.
Je stofwisseling, vruchtbaarheid en stemming zijn maar enkele zaken die bepaald worden door je hormonen. Deze stoffen bepalen de werking van heel veel verschillende organen en weefsels. Te weinig of te veel van een bepaald hormoon kan een grote impact hebben op je hele lichaam.
Als je stopt met de pil kan het enige tijd duren voordat de menstruatiecyclus weer normaal is. Soms kan het uitblijven van de menstruatie wijzen op een onderliggend probleem. Wanneer moet je weer ongesteld worden nadat je bent gestopt met de pil?
Endometriose komt voor bij ongeveer 10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het duurt meestal jaren voordat de diagnose wordt gesteld, maar sinds kort is er een speekseltest beschikbaar waarmee de ziekte snel en niet-invasief kan worden opgespoord.
Amenorroe of amenorrhea treedt op wanneer je je maandelijkse menstruatie mist. Het is normaal dat je niet menstrueert tijdens de zwangerschap of na de menopauze. Maar als je menstruatie uitblijft op andere momenten, kan dit een symptoom zijn van een onderliggend medisch probleem.
Sommige atletes presteren onder hun niveau, omdat ze hun regels hebben, anderen ondervinden net voordelen aan de menstruatie. Feit is dat sport kan helpen tijdens je menstruatie om je mentaal en fysiek beter te voelen. Hoe kan je best trainen, in functie van je cyclus?
De gemiddelde leeftijd waarop de overgang begint, is 45 jaar. Laat dat nu net de leeftijd van Liesbeth Gijsel zijn, auteur van het boek ‘F*ck de menopauze. Wat niemand je vertelt over de overgang’.
De meerderheid van de vrouwen weet maar weining over haar cyclus en de vrouwelijke hormonen. We geven een overzicht van tools en apps die je kunnen helpen.
Maar liefst 1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar heeft last van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Hevig is een subjectief begrip. Hoeveel bloedverlies is normaal? Wat gebeurt er als je te veel bloed verliest. Hoe meet je de hoeveelheid eigenlijk? Menstruatiedeskundige Paula Kragten geeft uitleg.
Endometriose en baarmoederfibromen hebben bepaalde symptomen gemeenschappelijk, zoals pijnlijke of zware menstruaties, buikpijn en vruchtbaarheidsproblemen. Ze hebben echter niet dezelfde oorzaken en worden bovendien niet op dezelfde manier behandeld. Daarom is een juiste diagnose cruciaal.
De overgang is een proces waarin lage hormoonspiegels diverse symptomen kunnen uitlokken. Deze klachten kunnen zowel lichamelijk als emotioneel zijn en een impact hebben op het leven van een vrouw. Menopauzeconsulente Chris Van Gaver vertelt wat je kan doen om de symptomen te verlichten.
De perimenopauze is de periode waarin het lichaam van een vrouw op natuurlijke wijze overgaat in de menopauze, dat is de laatste menstruatie, en de vruchtbare levensfase dus afloopt. Op welke leeftijd start de perimenopauze, hoelang duurt die en wat zijn de (vroege) symptomen?
Maandstonden uitstellen kan een oplossing zijn voor wie veel last heeft van de menstruatie, of voor wie op reis gaat en daar liever geen bloedverlies wil. Maar hoe doe je dat dan precies? En kan het kwaad voor je gezondheid? We vroegen het aan menstruatiedeskundige Paula Kragten.
Als de urine rood verkleurt, komt dat vaak doordat er bloed in zit (hematurie). De oorzaak kan variëren van eerder onschuldig (bijvoorbeeld een blaasontsteking) tot ernstig (bijvoorbeeld kanker).
Eén van de meest voorkomende symptomen gelinkt aan de aanwezigheid van een vleesboom zijn zware bloedingen tijdens de menstruatie en pijn in de onderbuik. Toch blijft een diagnose vaak uit en dus blijven fibromen in de baarmoeder vaak voor lange tijd onbehandeld. Hier zijn echter bepaalde risico’s aan verbonden. De symptomen herkennen, is dus cruciaal.
Baarmoederfibromen zijn goedaardige gezwellen die zich ontwikkelen in de baarmoederwand. Sommige vrouwen merken ze niet op, anderen kunnen er hevige bloedingen van krijgen en zelfs vruchtbaarheidsstoornissen. Voor hen bestaan er gelukkig verschillende oplossingen.