Buikvet is ongezonder dan overgewicht
nieuws
Mensen met een appelfiguur, bij wie het vet zich vooral ophoopt op de buik, lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten dan mensen met een peervorm, waarbij het vet gelijkmatiger verdeeld is. Dat geldt zelfs bij een normaal gewicht. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine.
De studie analyseerde gegevens van ruim 15.000 volwassen mannen en vrouwen die gedurende gemiddeld 14 jaar werden opgevolgd. Tijdens de studieperiode overleden er ruim 3.200 deelnemers.
De studie vergeleek twee meetinstrumenten om de gevolgen van overgewicht in te schatten: de BMI (Body Mass Index: gewicht gedeeld door de lengte in het kwadraat) en de buikomvang (waist-to-hip ratio: middelomtrek gedeeld door de heupomtrek). Bij een middel-heupverhouding boven 1 bij mannen en van 0,85 bij vrouwen hebt u te veel buikvet.
Ongeacht het BMI bleken mensen met een bredere taille een hoger risico op vroegtijdig overlijden te hebben, dan mensen met overgewicht en zelfs obese mensen maar met weinig buikvet. Dit geldt meer bij mannen dan vrouwen: mannen met een normale BMI maar met veel buikvet hadden bijna dubbel zoveel kans om vroegtijdig te overlijden dan mannen met weinig buikvet.
Een mogelijke verklaring voor de risico's van buikvet is dat dit leidt tot een grotere hoeveelheid vet rond belangrijke organen in de buik, wat dan weer kan leiden tot ontstekingsverschijnselen en schade aan hart en bloedvaten.
Alhoewel deze studie bevestigt wat eerdere studies al hebben aangetoond - namelijk de belangrijke gezondheidsimpact van buikvet - passen toch een paar kanttekeningen. Door de aard zelf van deze studie kan alleen een verband tussen buikvet en vroegtijdig overlijden worden aangetoond, maar niet dat buikvet de oorzaak is.
Mogelijk spelen nog andere factoren mee. Bovendien was de groep mensen met normaal gewicht maar een brede taille in dit onderzoek uiteindelijk vrij beperkt: slechts 11 procent van de mannen en 3 procent van de vrouwen had een normaal gewicht, maar een hoge middel-heup-verhouding.
Annals of Internal Medicine
http://annals.org/article.aspx?articleid=2468805