Kind op kamp: wat met heimwee?

dossier

Voor kinderen die deelnemen aan de activiteiten van de jeugdbeweging hoort het kamp er meestal gewoon bij. Maar ook dagkampen, sportkampen, taalkampen, ruimtekampen en knutselkampen bieden kinderen heel wat mogelijkheden om plezier te maken, te spelen of nieuwe vrienden te leren kennen. 



Kiezen voor een kamp

123-kinderen-op-kamp-kamperen-tent-07-18.jpg
Sommige kinderen komen zelf met de vraag om ‘op kamp te gaan’. Via de jeugdbeweging of vriendjes op school krijgen ze de vraag om mee op kamp te gaan. Ook als ouder kan je het belangrijk vinden dat je kind in de zomer deelneemt aan een kamp. Voor veel kinderen is op kamp gaan plezierig, ze leren er andere kinderen kennen én het kan de ideale manier zijn om opvang in de zomervakantie te regelen. Kies jij of je kind voor een kamp, weet dan dat er heel veel verschillende soorten kampen bestaan. Als je moet kiezen, kies dan het kamp dat best past bij je gezin en je kind. Niet alleen de interesse van je kind, ook de duur van het kamp en de kostprijs zijn zaken die je mee in overweging kan nemen.

Voor het eerst op kamp

Er bestaan kampen voor kinderen van alle leeftijden. Een ideale leeftijd om te starten met op kamp gaan is er niet. Veel ouders kiezen ervoor om te starten met een dagkamp zonder overnachting. Zowel voor je kind als voor jezelf als ouder een goede test.

Een kind voor de eerste keer op kamp laten gaan is voor veel ouders een hele stap. De kans dat er iets niet goed loopt of dat je kind zich niet goed voelt is echter heel klein.
Gaat jouw kind voor het eerst op kamp met overnachtingen? Dan kunnen jullie eens ‘oefenen’ door je kind te laten logeren bij familie of bij de ouders van een vriendje. Probeer er ook op te letten dat je je eigen angst niet overbrengt op je kind. Zeker jonge kinderen zullen geen vertrouwen hebben in een goede afloop als ze merken dat jij je zorgen maakt.

Twijfels voor vertrek

Het is heel normaal dat je kind – een paar dagen voor het vertrek - het kamp plots niet meer ziet zitten. Probeer je kind positief te motiveren: vertel over de vriendjes die meegaan, de leuke ervaringen die je kind zal opdoen of wat je zelf allemaal hebt gedaan op kamp als je kind was. Het kan ook helpen om samen met je kind te gaan praten met de leiding, zij kunnen je kind vertellen wat er gaat gebeuren en angst voor het onbekende wegnemen. Grenzen verleggen is niet gemakkelijk en dat moet je leren.
Wil je kind écht niet meer mee, vertrouw dan op jezelf als ouder om te beslissen om het kamp al dan niet af te lassen: jij kent je kind en wat het aankan het best.


Lees ook: Verlatings- of scheidingsangst bij baby en peuter

Heimwee op kamp

Elk kind heeft wel eens last van heimwee. Waar zijn mama en papa en wat zijn we aan het doen? Ook tieners zien het soms niet meer zitten op kamp. In deze situaties zal de leiding je kind positief motiveren en steun geven,… Contact met thuis laten nemen wordt zelden gedaan: eerder dan de heimwee wegnemen wordt het dan meestal erger.


Kind op kamp: tips

Dr. Christopher Thurber, psycholoog aan Phillips Exeter Academy, onderzocht heimwee bij 329 jongens tussen de 8 en 16 jaar die op kamp waren. Volgens zijn resultaten is heimwee eerder de norm dan de uitzondering. Maar liefst 83 procent van de onderzochte kampeerders rapporteerde heimwee op ten minste één dag van het kamp. Thurber en de American Camp Association (ACA) geven ouders de volgende tips om hun kind te helpen om te gaan met heimwee op zomerkamp:

  • Moedig de onafhankelijkheid van je kind het hele jaar door aan. Oefenscheidingen, zoals logeerpartijtjes bij vrienden, kunnen de kampeeromgeving nabootsen.
  • Betrek je kind bij het kiezen van een kamp. Hoe meer het kind de beslissing in eigen handen heeft, hoe prettiger het zich zal voelen op kamp.
  • Bespreek hoe het kamp zal zijn voordat je kind vertrekt. Denk aan rollenspellen over verwachte situaties, zoals het gebruik van een zaklamp om de badkamer te vinden.
  • Stuur van tevoren een briefje of zorgpakket dat op de eerste dag van het kamp aankomt. 
  • Erken op een positieve manier dat je je kind zal missen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Ik zal je missen, maar ik weet dat je het naar je zin zult hebben op kamp".
  • Geef een persoonlijk voorwerp van thuis mee, zoals een knuffeldier.
  • Voel je niet schuldig als je je kind aanmoedigt om ondanks de heimwee op kamp te blijven. Voor veel kinderen is kamp een eerste stap op weg naar zelfstandigheid en het speelt een belangrijke rol in hun groei en ontwikkeling.
  • Vertrouw op je instinct. Hoewel de meeste gevallen van heimwee na een dag of twee overgaan, blijkt uit onderzoek dat het in enkele gevallen toch beter is om het kind naar huis te brengen. Als je kind niet eet of slaapt  bijvoorbeeld, door angst of depressie, is het tijd om naar huis te gaan. Volgend jaar dan misschien een nieuwe poging?

Lees ook: ‘Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn’: over angst en afstemming

Bronnen:
https://www.acacamps.org
https://www.klj.be
https://www.jmouders.nl


Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram