Beperk inspanning tijdens smogperiode
nieuws
Zomersmog bestaat uit een mengsel van gassen. De belangrijkste zijn: stikstofoxiden (NO2), vluchtige organische stoffen en ozon (O3). Van deze stoffen is ozon het meest schadelijk voor onze gezondheid. De stoffen die de zomersmog veroorzaken komen vrij bij de verbranding van brandstoffen door de industrie, elektriciteitscentrales en het verkeer.
Als op de uitgestoten stikstofoxiden en de vluchtige organische stoffen overdag fel zonlicht schijnt, wordt uit die stoffen door een chemische reactie ozon gevormd. Dit proces neemt enige uren in beslag. Daardoor is de concentratie ozon het hoogst tussen ongeveer 12 uur 's middags en 8 uur 's avonds. Zomersmog komt alleen voor bij een bepaald weertype: hoge temperaturen en flinke zonneschijn. Een verandering van weer (andere windrichting, meer wind, regen) maakt over het algemeen een eind aan een periode van zomersmog.
Matige zomersmog kan klachten veroorzaken bij mensen die extra gevoelig zijn voor zomersmog. Is er sprake van ernstige zomersmog, dan treden mogelijk effecten op bij zowel extra gevoelige mensen, als personen met aandoeningen aan de luchtwegen en bij mensen die zich langdurig zwaar inspannen in de buitenlucht.
Je kunt de effecten van zomersmog verminderen door geen langdurige zware lichamelijke inspanningen buitenshuis te verrichten tussen ongeveer 12 uur 's middags en 8 uur 's avonds. Gedurende die uren is de concentratie ozon het hoogst.