IJsbad: voordelen en ademhaling

dossier

Een ijsbad nemen wint aan populariteit, maar is het wel zo gezond? Wat zeggen voorstanders, en wat zegt de wetenschap?

Lees ook: Wat is whole body cryotherapie en wat zijn de voordelen?

Voordelen en nadelen ijsbad

Getty_ijsbad_2024.jpg

© Getty Images

Een ijsbad zou zorgen voor een betere bloedcirculatie en een sterker immuunsysteem, en kan ontstekingsremmend en stressverlagend werken. Dat blijkt uit studiecijfers, maar meer onderzoek is nodig om die resultaten te bevestigen.

IJsbaden helpen ook je spieren om sneller te recupereren na een sportsessie - dat is bewezen - maar anderzijds kan de koude de spiergroei net vertragen. Wie in een ijsbad stapt, puur om zijn conditie op te bouwen, is er dus aan voor de moeite. En hoewel de koudeschok weldegelijk een mentale boost geeft, is niet aangetoond dat die boost langdurig effect heeft.

Mogelijks zijn de voordelen dus wat overroepen, maar velen zweren erbij en voelen zich werkelijk herboren na zo'n ijsbad. Nu, het kan alleszins geen kwaad. Als je fysiek gezond bent tenminste.

Lees ook: Ijskoude duik: mag iedereen ijsberen en is het gezond?

Kan een ijsbad nemen gevaarlijk zijn?

Het plotselinge contact met ijswater kan een schrikreactie veroorzaken, wat kan leiden tot een verhoogde hartslag en ademhalingsproblemen. Dit kan gevaarlijk zijn, vooral voor mensen met hartproblemen. Zij kunnen dan ook beter een arts raadplegen voor ze een ijsbad nemen.

Ook gezonde mensen die graag een ijsbad nemen, kunnen zich beter voorbereiden, vertelt hartcoherentietherapeut Katrien Geeraerts, auteur van Blijven Ademen.

“Ik zou aanraden om een ijsbad nooit zonder begeleiding te doen, vooral niet de eerste keer. Als je lichaam al uitgeput is, kan de stress van de kou te groot zijn. Begin liever met koud douchen en ga pas daarna over op ijsbaden, zodat je geleidelijk kunt wennen aan de kou. Zorg ervoor dat je een vriend of coach bij je hebt die je kan ondersteunen en aanmoedigen, vooral als je voor het eerst deze ervaring aangaat. Door je goed voor te bereiden en je ademhaling in de gaten te houden, kun je de voordelen van een ijsbad optimaal ervaren zonder je lichaam in gevaar te brengen."

Lees ook: Juist ademen: hartcoherentie als antwoord op stress, burn-out en hyperventilatie

Hoe een ijsbad nemen?

Katrien: “Voorafgaand aan het ijsbad is het nuttig om een aantal lichaams- en ademhalingsoefeningen te doen om je voor te bereiden. Oefeningen zoals het maken van cirkels met je armen, lichte rek- en strekoefeningen, of yoga-houdingen kunnen helpen om je spieren te ontspannen en je geest te focussen. Zodra je het bad instapt, merk je dat je ademhaling versmalt, vooral wanneer je je laat zakken tot boven je hart. Het is normaal om een instinctieve ademhalingsreactie te voelen, zoals hijgen of sneller ademhalen. Dit kan je zenuwachtig maken, maar het is belangrijk belangrijk om rustig te blijven door te juist te ademen. Probeer je gedachten ook te verplaatsen naar iets positiefs of iets waar je blij van wordt. Dit helpt om de mentale belasting van de kou te verlichten.

Lees ook: Betere ademhaling is een betere gezondheid


IJsbad: ademhalingstechnieken

  • Diepe ademhaling: Begin met een paar diepe inademingen voordat je het water in gaat. Adem in door je neus (dus niet door je mond!), laat je buik uitzetten, en adem vervolgens langzaam uit door je neus of mond. Dit helpt je zenuwstelsel te kalmeren.
  • Langzame en gecontroleerde ademhaling: Zodra je in het ijsbad bent, focus je op langzame, gecontroleerde ademhalingen. Probeer een verhouding van 4-4-8 te gebruiken: adem 4 seconden in, houd 4 seconden vast, en adem 8 seconden uit. Dit helpt je hartslag te verlagen en je lichaam te ontspannen.
  • Gebruik visualisatie: Terwijl je ademt, stel je voor dat je elke inademing vult met warmte en elke uitademing met de kou loslaat. Dit kan je helpen om de schok van de kou beter te verdragen.

Katrien: "Wanneer je uit het bad komt, mengt het koude en warme bloed zich. Dit kan een intense sensatie zijn, maar ook dan is het belangrijk om gefocust te blijven op je ademhaling. Blijf rustig door diep in te ademen en langzaam uit te ademen. Dit helpt niet alleen om je lichaam te stabiliseren, maar ook om eventuele schokreacties te minimaliseren."

Lees ook: Waarom is ademen door je neus gezonder?

Bronnen:
https://www.vrt.be
https://www.quest.nl
https://www.verywellhealth.com
https://journals.lww.com
https://onlinelibrary.wiley.com


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram