Gerelateerde artikels
‘Groen’ mediterraan dieet doet wonderen bij vette lever
nieuws Steeds meer mensen krijgen te horen dat ze leververvetting hebben. Een vette lever kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, fibrose of cirrose bijvoorbeeld, maar een aanpassing van de voedingsgewoonten geeft opmerkelijke resultaten. Vooral noten en linzen zijn belangrijk in het dieet, zo blijkt uit onderzoek.
Een Israëlisch team (Ben Gurion University of the Negev) vergeleek de doeltreffendheid van drie verschillende dieetaanpassingen voor mensen met overtollig levervet. Alle deelnemers kregen naast voedingsrichtlijnen ook een bewegingsprogramma.
Lees ook: Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) en leverontsteking (NASH)
De eerste groep volgde de klassieke gezonde voedingsadviezen, een tweede groep een mediterraan dieet met veel fruit en groenten, matige consumptie van vis en zuivelproducten, sterke beperking van rood en bewerkt vlees, en de derde groep volgde een ‘groen’ mediterraan dieet. Daarbij werd het mediterraan dieet aangevuld met een dagelijkse portie walnoten (28 g) en ‘groene’ ingrediënten die rijk zijn aan polyfenolen. Zo dronken de vrijwilligers drie tot vier koppen groene thee per dag en een shake van 100 gram met Mankai (ook wel eendenkroos of waterlinzen genoemd), een zoetwaterplant die veel eiwitten en belangrijke vitamines, mineralen, voedingsvezels en antioxidanten bevat.
Na 18 maanden ondergingen de deelnemers opnieuw MRI-scans om het levervet te analyseren en de resultaten waren behoorlijk indrukwekkend. De eerste groep verloor gemiddeld 12% levervet, de tweede groep 20% en de derde maar liefst 40%. Meer Mankai en walnoten en minder rood/bewerkt vlees heeft dus een opvallend positief effect op levervet. De onderzoeksresultaten zijn intussen gepubliceerd in Gut, een toonaangevend internationaal tijdschrift over gastro-enterologie en hepatologie.
Lees ook: Is vlees kankerverwekkend?
Bronnen:
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist