Is kombucha gezond en hoe zelf maken?
dossier
Lees ook: Hoe gezond is gefermenteerde voeding?
Gezondheidsvoordelen kombucha
- Kombucha bevat probiotica, die een gezonde darmflora kunnen ondersteunen.
- Kombucha bevat antioxidanten en polyfenolen die vrije radicalen kunnen bestrijden en mogelijk ontstekingsremmend werken. Dit is vooral het geval wanneer het van groene thee wordt gemaakt.
- Studies tonen aan dat kombucha antibacteriële eigenschappen heeft en effectief kan zijn tegen bepaalde schadelijke bacteriën zoals Staphylococcus aureus en Pseudomonas.
- Kombucha zou diabetespatiënten kunnen helpen bij het verlagen van bloedsuikerspiegel.
Lees ook: Wat is het verschil tussen probiotica en postbiotica?
Welke kombucha kopen?
- Suikergehalte: Sommige kombuchadranken bevatten extra suiker, wat de gezondheidsvoordelen kan verminderen.
- Bewaring: Kies gekoelde kombucha voor actieve probiotica; ongekoelde kombucha kan pasteurisatie ondergaan hebben, waardoor de probiotica verloren gaan.
- Smaak en ingrediënten: Vermijd kombucha met kunstmatige toevoegingen of smaken; pure varianten met natuurlijke smaken zijn vaak beter voor de gezondheid.
Eigenlijk is een home made kombucha de beste keuze, en zelf kombucha maken is ook niet zo moeilijk.
Lees ook: Hoe kan je verborgen suikers herkennen?
Recept: hoe maak je kombucha?
- Kook het water en los de suiker op.
- Voeg de theebladeren toe en laat deze trekken.
- Laat de thee afkoelen tot kamertemperatuur en voeg de SCOBY toe.
- Bedek de pot met een ademend doekje en zet het weg op een donkere, warme plek.
- Laat de kombucha 7-10 dagen fermenteren en proef regelmatig voor de gewenste smaak.
Koolzuur toevoegen aan je zelfgemaakte kombucha kan eenvoudig met een tweede fermentatieproces. Volg deze stappen:
- Zeef je zelfgemaakte kombucha en giet deze in afgesloten glazen flessen.
- Voeg een kleine hoeveelheid suiker, vruchtensap of stukjes fruit (zoals bessen, mango, of appel) toe aan de fles. Koolzuur ontstaat door de suiker die gist in de kombucha omzet in koolzuur en alcohol.
- Sluit de flessen goed af om koolzuur vast te houden. Hoe beter de fles is afgesloten, hoe meer bruis je zult krijgen.
- Plaats de flessen 1-3 dagen op een warme plek, weg van direct zonlicht. Controleer de druk dagelijks door de flessen voorzichtig te openen om te voorkomen dat ze exploderen.
- Wanneer de gewenste bruis is bereikt, bewaar de kombucha in de koelkast. Dit vertraagt de fermentatie en behoudt de koolzuur.
Lees ook: Zijn gefermenteerde groenten gezond?
Wat is het gevaar van zelfgemaakte kombucha?
Kombucha drinken kan risico's met zich meebrengen, vooral wanneer het zelfgemaakt is of niet op de juiste manier bereid wordt.
|
Bevat kombucha alcohol?
- Commerciële kombucha: Om als niet-alcoholisch te worden verkocht, moet commerciële kombucha minder dan 0,5% alcohol bevatten. Producenten zorgen meestal dat het alcoholgehalte laag blijft door het fermentatieproces te reguleren.
- Zelfgemaakte kombucha: Thuisgemaakte kombucha kan hogere alcoholpercentages bevatten, meestal tussen 0,5% en 3%, afhankelijk van de fermentatietijd en de hoeveelheid toegevoegde suiker.
Lees ook: Een onwaarschijnlijk verhaal: dronken zonder één druppel alcohol
Bronnen:
https://www.mayoclinic.org
https://www.sciencedirect.com
https://health.clevelandclinic.org
https://www.healthline.com