Veel zitten verhoogt het risico op dementie bij 60-plussers

GettyImages-ouderen_zittend_sedentair_2023.jpg

nieuws

Dat een zittende levensstijl het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker verhoogt, wisten we al langer, maar nieuw onderzoek toont aan dat het ook een impact heeft op de werking van onze hersenen. Het maakt zelfs geen verschil of je wel of niet aan matige of intensieve lichaamsbeweging doet. 

Lees ook: Waarom zouden ouderen vaker moeten lopen?

Verband tussen een zittende levensstijl en dementie

Voor het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift JAMA, bestudeerden de wetenschappers 49.841 Britten ouder dan 60 jaar. Een week lang werden ze non-stop gemonitord via een speciaal polshorloge, en dat op bepaalde tijdstippen gedurende 6 jaar. Geen enkele van de proefpersonen leed aan dementie op het moment van het onderzoek. Tegen het einde van de studie hadden 414 mensen de diagnose dementie gekregen. Het onderzoeksteam stelde een verband vast tussen het aantal uren dat deze patiënten dagelijks zittend doorbrachten en het optreden van de symptomen. Het risico op dementie steeg met 8% bij mensen die meer dan 10 uur per dag zitten of liggen, en met 63% als ze meer dan 12 uur per dag inactief waren. Nachtrust niet meegeteld.

Lees ook: Welke soorten dementie zijn er?

Lichamelijke activiteit verlaagt het risico niet

Het onderzoek toonde bovendien ook aan dat sporten de risico's niet vermindert zolang je 10 uur per dag blijft zitten. Zelfs als je langdurig zitten afwisselt met intensieve sportactiviteiten, loop je nog steeds hetzelfde risico op dementie als je 10 uur (of meer) per dag zittend of liggend doorbrengt. 

Lees ook: Verhoogt het gebruik van slaapmiddelen je kans op dementie?

Hoe kunnen we het risico op dementie verkleinen?

Volgens hetzelfde onderzoek zou het verminderen van je zittijd tot 9,5 uur per dag genoeg zijn om het risico op dementie te elimineren. Dit cijfer lijkt gemakkelijk te bereiken, maar in realiteit zitten we allemaal veel meer neer dan we denken: op kantoor, in de auto, aan tafel, voor de televisie, met je smartphone in de hand, op het toilet of liggend in bed met een boek. Wie bijvoorbeeld 6 uur op een bureaustoel zit, 1 uur in de auto, 1 uur eet en 2 uur ’s avonds in de zetel doorbrengt, komt al aan een totale tijd van 10 uur. Voor oudere mensen loopt de zittijd dus nog sneller op, zeker als ze minder mobiel zijn.

Volgens de statistieken van de Belgische Liga voor Cardiologie zitten Belgische volwassenen gemiddeld 6 uur 39 minuten per dag. Voor 22,2% van hen loopt dit cijfer op tot meer dan 8 uur per dag. 

Lees ook: Kan de juiste voeding dementie voorkomen?

Sedentair gedrag verwijst naar de tijd die men zittend of liggend doorbrengt tussen opstaan en naar bed gaan. Het wordt gekenmerkt door een energieverbruik van 1,5 MET of minder. MET (Metabolic Equivalent of Task) is de meeteenheid die wordt gebruikt om de intensiteit van lichamelijke activiteit te beoordelen. Als je stilzit en niets doet, verbruikt je lichaam 1 MET. Tijdens een partijtje tennis verbruik je 5 MET's, d.w.z. 5 keer meer energie dan wanneer je blijft zitten. Statisch staan komt overeen met 1,3 MET, afwassen met 1,5 MET, langzaam lopen met 2 MET, huishoudelijk werk (vegen, koken) met 3,5 MET. Hardlopen kan 8 tot 9 MET's vergen. Deze waarden zijn berekend voor een persoon van 70 kg. 

Door je lichaam in beweging te krijgen, kun je dus makkelijk een zittende levensstijl tegengaan. 

Lees ook: De ziekte van Alzheimer: wat zijn de vroege symptomen?

Bronnen:
https://www.washingtonpost.com
https://jamanetwork.com
https://onlinelibrary.wiley.com
https://journals.lww.com
https://www.ajpmonline.org
https://liguecardioliga.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt