Wat kan je doen aan een scheurmond of mondhoekkloofjes?

In dit artikel
Wat kan je doen aan een scheurmond of mondhoekkloofjes?

dossier Een scheurmond of mondhoekkloofjes - ook mondhoekragaden, mondhoekeczeem, Perlèche, Cheilitis angularis en Stomatitis angularis genoemd - is een vrij veel voorkomende aandoening. Het lijkt een banaal iets, maar het kan heel pijnlijk en ontsierend zijn en geregeld terugkomen als de oorzaak niet aangepakt wordt.



Lees ook: 10 tips tegen gesprongen lippen

Symptomen

  • Eén of beide mondhoeken zijn rood en gebarsten. Soms is ook de huid errond beschadigd.
  • De mondhoek doet pijn bij het rekken van de mond zoals bij lachen.
  • Er kan een geel korstje op het kloofje komen. Dit wijst op een bacteriële of schimmelinfectie.
  • Soms ook jeuk.

Hoe ontstaat een scheurmond?

Getty_gescheurdemondhoeken_2023.jpg

© Getty Images

Het is niet altijd duidelijk waardoor een kapotte mondhoek ontstaat. Meestal heeft het te maken met plooivorming in de mondhoeken of met het vochtig blijven van de mondhoeken. Daardoor ontstaat een scheurtje of kloofje dat kan besmet worden door een schimmel (candida) of bacterie (stafylokok of streptokok). De oorzaak verschilt ook vaak van de ouderdom.

Mogelijke oorzaken

  • Plooivorming in de mondhoeken komt voor bij een slecht zittend kunstgebit of bij oudere mensen met een verminderde veerkracht van de huid.
  • Bij kleine kinderen en zuigelingen kunnen de mondhoeken vochtig blijven als gevolg van kwijlen, duimzuigen, fopspeen... Ook bij oudere mensen kan (nachtelijk) kwijlen een oorzaak voor mondhoekkloofjes zijn.
  • Bij oudere kinderen kan een slecht zittende beugel de oorzaak zijn. Of het kan een aanwijzing zijn van  aangeboren) eczeem.
  • In de winter gaat het vaak samen met gesprongen lippen door vaak de lippen af te likken.
  • Mensen met aanleg voor huidaandoeningen, zoals eczeem of psoriasis, hebben meer kans op kapotte mondhoeken.
  • Mondhoekkloofjes komen meer voor bij mensen die gevoelig zijn voor schimmelaantastingen, zoals mensen met een verminderde afweer door ziekte (bv. diabeteshiv...) of door een immuunonderdrukkende behandeling (bv. chemotherapie, corticoïden...).
  • Mondhoekkloofjes komen ook meer voor bij mensen met inflammatoire darmziekten (de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa).
  • Uitzonderlijk worden mondhoekkloofjes veroorzaakt door een een ijzer- of vitamine B tekort. Dat zou nogal eens optreden bij mensen met coeliakie (glutenintolerantie) of die een strikt veganistisch dieet volgen.

Wat kan je zelf doen?

  • Als je een kunstgebit draagt, let dan op dat deze goed past en dat  je het kunstgebit goed reinigt. Voedselresten bevorderen de groei van candida. Soms helpt het als je het kunstgebit ’s nachts uitlaat. In bepaalde gevallen zal het nodig zijn dat je het gebit enkele weken uitlaat tot het wondje genezen is.
  • Als je de gewoonte hebt om de mondhoeken vochtig te maken (vb likken van droge lippen), probeer deze gewoonte te minderen.
  • Probeer bij kinderen het duimen af te leren. Bij kinderen met aanleg voor allergieën kunnen mondhoekkloofjes blijven bestaan na herhaald contact met voedselallergenen, bijvoorbeeld in groenten en fruit. Geef ze best een week à twee weken geen zoetigheid. 
  • Smeer de lippen voor het slapengaan eventueel in met een vette crème op basis van vaseline.

Behandeling mondhoekkloofjes

  • De kapotte mondhoek kan worden behandeld met zinkolie (zinkoxide). Zinkolie zorgt zowel voor het indrogen van de wond als het tegengaan van de infectie. Twee weken lang twee maal daags of voor het slapengaan smeren tot een paar dagen na genezing is meestal voldoende, soms duurt het langer. De zinkolie geeft wel een witte kleur op de mondhoek. Je kan dit mogelijks als storend ervaren.
  • De huisarts kan ook een antischimmelcrème (bijvoorbeeld miconazolcrème) voorschrijven, in combinatie met een lokaal desinfecterend middel (chloorhexidinecrème. Deze behandeling duurt minimaal 2 weken.
  • Als duidelijk is dat het om een bacteriële infectie gaat, krijg je een crème met antibioticum (fusidinezuur) voorgeschreven. Bij een hardnekkige infectie kan orale antibiotica nodig zijn.


Als de mondhoekkloofjes zeer pijnlijk of vol korstjes staan, of als de aandoening geregeld terugkeert, raadpleeg je best een arts. Als je vermoedt dat het te maken heeft met je kunstgebit, raadpleeg je best je tandarts.

Bronnen:
https://thuisarts.nl
http://download.nhg.org
http://www.huidziekten.nl
http://www.tijdschriftpraktijkondersteuning.nl
https://www.ebpnet.be


Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram