Gerelateerde artikels
Seizoensgroenten en -fruit voor november in België
In dit artikel
Seizoensgroenten en -fruit voor november in België
dossier
Kiezen voor seizoensgroenten en -fruit biedt niet alleen voordelen voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu, de lokale economie én onze portemonnee. Welke producten zijn op z’n best in november?
Seizoensgroenten november
In november zijn de seizoensgroenten onder andere aardpeer, andijvie, bloemkool, boerenkool, boontjes, broccoli, broccolini, champignons, Chinese kool, knolselder, komkommer, koolrabi, krulandijvie, paksoi, pastinaak, prei, rapen, radijsjes, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, selder, sla, spinazie, spitskool, spruitjes, tomaten, tuinkers, witloof, witte kool en wortelen.
Lees ook: Waarom zijn kolen gezonde winterkost?
Lees ook: Helpt kool tegen hoge bloeddruk?
Seizoensfruit november
Appelen, bananen, druiven, kiwi, mandarijnen, mango, peren, pompelmoes en sinaasappelen zijn deze maand op hun best. Kijk natuurlijk wel nog even naar het label om te checken waar het product precies vandaan komt.
Lees ook: Eet je de schil van fruit beter op of bevat die te veel pesticiden?
Waarom kiezen voor seizoensgroenten en lokale producten?
- Gezond en voedzaam: Seizoensgroenten en -fruit bevatten vaak meer voedingsstoffen dan producten die buiten het seizoen worden geteeld. Omdat ze worden geoogst op het moment dat ze het rijpst zijn, behouden ze hun vitaminen en mineralen. Ze zijn vaak verser en smaken daardoor ook beter.
- Duurzaam en milieuvriendelijk: Wie kiest voor lokaal geteelde producten, draagt bij aan de vermindering van CO2-uitstoot die gepaard gaat met transport van ingevoerd voedsel. Het kopen van seizoensproducten betekent ook minder noodzaak voor energie-intensieve kassen en bewaarplaatsen. Lokale producten hebben bovendien ook minder verpakking nodig, wat zorgt voor minder afval.
- Ondersteuning van de lokale economie: Door seizoensgroenten te kopen, steun je Belgische boeren en lokale producenten. Dit helpt niet alleen de lokale economie, maar zorgt er ook voor dat de landbouw in België kan blijven floreren.
- Seizoensproducten zijn goedkoper: Seizoensproducten zijn vaak in overvloed beschikbaar, wat leidt tot lagere prijzen in vergelijking met geïmporteerde producten.
- Variatie en smaak: Koken met seizoensgebonden ingrediënten zorgt voor variatie in je dieet. Elk seizoen biedt andere smaken en texturen, waardoor je creatief kunt zijn in de keuken.
Lees ook: Is verse groente gezonder dan uit pot of diepvries?