Recept: pastinaak-mosterdsoep met sesamzaad
recepten
Op zoek naar een recept met seizoensgroenten? Probeer eens deze soep met pastinaak, mosterd en sesamzaad. Net iets anders, maar overheerlijk.
Deze soep wordt gemaakt op basis van een supergezonde kaliumbouillon waarvoor je enkel groente nodig hebt. Kalium is een zeer belangrijk mineraal dat samen met natrium en chloride de vochtbalans en bloeddruk in ons lichaam regelt.
De bittere mosterd en sesamzaadjes contrasteren mooi met de pastinaak die van nature zoet is. In plaats van pastinaak kan je voor dit recept ook knolselderij gebruiken.
Ingrediënten voor 4 personen
4 pastinaken1 l kaliumbouillon (*)
2 el sesamzaadjes
2 el slagroom
2 el dijonmosterd
snufje sumak als garnituur
Bereiding
- Schil de pastinaken en hak ze fijn.
- Breng de kaliumbouillon tegen de kook aan, voeg de pastinaak toe en kook hem in ongeveer 10 minuten zacht.
- Rooster in een droge koekenpan het sesamzaad een paar minuten, tot de zaadjes verkleuren en heerlijk ruiken. Zet apart.
- Neem de pan met soep van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of in de keukenrobot.
- Voeg de slagroom en de mosterd toe.
- Pureer de soep nogmaals en garneer met de geroosterde sesamzaadjes en een snufje sumak.
(*) Kaliumbouillon
Ingrediënten voor 4 liter
½ stronk bleekselderij
4 wortels
1 prei
1 aardappel
bosje verse peterselie
Bereiding
- Breng 4 liter water aan de kook terwijl je de groenten snijdt. Snijd de bleekselderij in schuine stukjes. Schraap de wortelen en snijd ze in blokjes. Snijd de prei bij en snijd hem in ringetjes. Snijd de ongeschilde aardappel in blokjes.
- Doe al deze groenten in de pan met het kokende water en zorg ervoor dat alles onderstaat. Voeg de steeltjes van de peterselie toe en bewaar het blad voor een ander recept. Laat de soep 40 minuten pruttelen.
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist