Is koolzaadolie gezond?

dossier

Koolzaadolie, of raapzaadolie, is een veelgebruikt plantaardig product. Maar is het wel gezond? En mag je koolzaadolie ook verhitten? 

Wat is koolzaadolie?

Getty_koolzaadolie_2024.jpg

© Getty Images

Koolzaadolie wordt gewonnen uit de zaden van de koolzaadplant (Brassica napus) en staat bekend om zijn milde smaak en veelzijdigheid in de keuken. Door de lage hoeveelheid verzadigde vetten en het hoge gehalte aan omega-3 vetzuren (alfa-linoleenzuur, of ALA), wordt het vaak gepromoot als een gezondere optie in vergelijking met andere plantaardige oliën zoals zonnebloemolie.

Lees ook: Is kokosolie gezonder dan andere olie?

Voordelen van koolzaadolie

  1. Hoge hoeveelheid onverzadigde vetzuren: Koolzaadolie bevat een hoge concentratie enkelvoudig onverzadigde vetten, die kunnen bijdragen aan het verlagen van slechte cholesterolniveaus (LDL) en het verbeteren van de hartgezondheid.
  2. Omega-3 vetzuren: Het alfa-linoleenzuur (ALA) in koolzaadolie wordt in het lichaam omgezet naar omega-3 vetzuren, waarvan is aangetoond dat ze ontstekingsremmend werken en gunstig zijn voor de cardiovasculaire gezondheid.
  3. Laag verzadigd vetgehalte: Het lage gehalte aan verzadigde vetten in koolzaadolie kan bijdragen aan het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Lees ook: Olijfolie tegen keelpijn... en kanker?

Mogelijke nadelen en risico’s

Vaak wordt koolzaadolie geraffineerd om de houdbaarheid en smaak te verbeteren, maar dit vermindert de hoeveelheid voedingsstoffen. Bovendien kan het product dan ongezonde transvetten bevatten. Kies daarom liever voor koudgeperste koolzaadolie. 

Daarnaast kan, hoewel het alfa-linoleenzuur (ALA) in koolzaadolie gezond is, overmatige consumptie het risico op bepaalde gezondheidsproblemen net verhogen, zoals ontstekingen. Wie koolzaadolie wil gebruiken, wordt daarom aangeraden om deze olie te consumeren in een gebalanceerde verhouding met andere gezonde vetten zoals olijfolie en visolie. 

Bakken met koolzaadolie

Je mag koolzaadolie wel wat verhitten, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden. Koolzaadolie bevat namelijk veel omega-3-vetzuren, die niet goed bestand zijn tegen hoge temperaturen. Overmatige verhitting (+180°C) kan deze gezonde vetten afbreken en zelfs ongezonde stoffen vormen. De meeste bronnen raden dan ook aan om koolzaadolie te gebruiken voor koud gebruik, zoals in saladedressings.

Lees ook: Koken: welke olie gebruik je best?

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.webmd.com
https://www.healthline.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram