Sinutab en Fucidin op voorschrift: wat zijn de gevaren van pseudo-efedrine en fusidinezuur?

Getty_verkoudheid_neus_snuiten_2024.jpg

nieuws

Vanaf 1 november 2024 zijn geneesmiddelen zoals Sinutab en Fucidin in Vlaanderen enkel nog op voorschrift verkrijgbaar. Dit besluit is ingegeven door gezondheidsrisico's die aan deze middelen verbonden zijn, in het bijzonder de werkzame stoffen pseudo-efedrine en fusidinezuur.

Pseudo-efedrine: risico’s en bijwerkingen

Pseudo-efedrine, een actief bestanddeel in Sinutab, wordt vaak gebruikt als decongestivum om verstopte neusklachten bij verkoudheid te verlichten. Het werkt door de bloedvaten in de neusslijmvliezen te vernauwen, wat zwelling en congestie vermindert. Hoewel dit effectief kan zijn, kan het ook gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken, zoals een verhoogd risico op hypertensie (hoge bloeddruk), hartritmestoornissen, en andere cardiovasculaire problemen. In zeldzame gevallen zijn zelfs ernstige neurologische bijwerkingen gerapporteerd, zoals beroertes en toevallen. Dit heeft geleid tot strengere reguleringen van de verkoop van geneesmiddelen met pseudo-efedrine.

Lees ook: Oorzaken en oplossingen voor een verstopte neus

Fusidinezuur: antibioticaresistentie

Fucidin bevat fusidinezuur, een antibioticum dat gebruikt wordt om bacteriële infecties van de huid te behandelen. Een van de grootste zorgen is het risico op het ontwikkelen van antibioticaresistentie bij overmatig of onjuist gebruik. Antibioticaresistentie vormt een groeiend wereldwijd probleem en kan ernstige gevolgen hebben voor de volksgezondheid, omdat resistente bacteriën moeilijk te behandelen zijn met bestaande antibiotica.

Lees ook: Wat is antibioticaresistentie en wat zijn de gevolgen?

Waarom nu op voorschrift?

Het verplicht voorschrijven van deze geneesmiddelen vanaf november is een preventieve maatregel om het gebruik ervan beter te controleren en de risico's op ernstige bijwerkingen te beperken. Organisaties zoals Testaankoop hebben zelfs aangedrongen op een volledig verbod op producten met pseudo-efedrine vanwege het risico op ernstige bijwerkingen, hoewel dit (vooralsnog) niet is doorgevoerd.

Bronnen:
https://www.vrt.be
https://www.fagg-afmps.be
https://www.test-aankoop.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram