Wat zijn de symptomen van een nikkelallergie?
dossier
Heb je last van jeuk en uitslag als je (goedkope) juwelen draagt? Of aan je BH-sluiting? Heb je altijd een rode vlek als je een jeansbroek met druksluiting draagt? Misschien ben je wel allergisch aan nikkel.
Nikkelallergie is een contactallergie. Dat betekent dat je huid een allergische reactie vertoont bij contact met producten waar nikkel in is verwerkt. Nikkelallergie treft ongeveer tien procent van de bevolking.
Lees ook: Eczeem door contactallergie: welke stoffen kunnen huiduitslag geven?
Hoe ontstaat een nikkelallergie?
Een nikkelallergie ontstaat meestal geleidelijk door herhaald en langdurig contact met nikkel. Het kan goed zijn dat je al jaren oorbellen draagt zonder dat je er last van hebt, en dat je dan toch plotseling allergisch reageert.
Eens je allergisch bent, zal je op alle nikkelhoudende voorwerpen reageren. Meestal ontstaat de reactie pas na langdurig contact. Dat verklaart waarom nikkelallergie vaak optreedt bij juwelen die langdurig in contact zijn met de huid. Een sleutel omdraaien in het slot, de deurklink aanraken of betalen met een munt die nikkel bevat zal meestal geen reactie uitlokken. Maar wanneer je continu met munten werkt of munten of een sleutelbos los in je broekzak houdt, kunnen wel reacties optreden.
In feite wordt de allergie niet veroorzaakt door de nikkel zelf, maar door de nikkelzouten die gevormd worden onder invloed van zweet in contact met het sieraad of door contact met bijtende vloeistoffen (afwasmiddel, vruchten-appen, bleekmiddelen) waardoor de nikkel vrijkomt.
Eens je een nikkelallergie hebt opgelopen, raak je er helaas niet meer van af.
Lees ook: Hoe herken je een allergie?
Wat zijn de symptomen van een nikkelallergie?
Lees ook: Hoe werkt een huidtest voor allergie?
Wat kan je doen?
Aangezien er geen remedie bestaat voor een nikkelallergie, moet contact met het allergeen zoveel mogelijk worden vermeden.
Voor de meeste mensen met een allergie is dit geen onoverkomelijke uitdaging, want het principe is om het dragen van fantasiejuwelen te beperken en op je hoede te zijn voor bepaalde kledingstukken (knopen, ritsen, kleurstoffen, oorbellen, enz.).
Veel kledingstukken en modeaccessoires zijn gecertificeerd nikkelvrij (lees het etiket goed).
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een overhemd dat tussen de broek (knoopsluiting) en de huid wordt geschoven onvoldoende bescherming biedt. Pas ook op met brilmonturen en horlogebandjes.
Lees ook: Jeuk: wat veroorzaakt het en wat kan je er tegen doen?
Welke voorwerpen bevatten nikkel?
- Sieraden: piercings, ringen, kettingen, slotjes, horloges en horlogebandjes, haarspelden. Sieraden met een laag goudgehalte (minder dan 12 karaat) en witgoud bevatten relatief veel nikkel. Goud en zilver van hoge kwaliteit zijn in principe veilig. Er zijn nu Europese richtlijnen voor de behandeling van nikkel in sieraden.
- Kleding: brilmonturen, bh-sluitingen en -bandjes, metalen knopen, ritssluitingen, riemgespen, metalen ringen voor schoenveters, enz.
- Cosmetica: bepaalde mascara's, oogschaduw, lippenstift, crèmes, enz.
- Wasmiddelen: bepaalde afwasmiddelen, wasmiddelen, vloerreinigers, enz.
- Elektronica: smartphones, laptops, enz.
- Alle roestvrijstalen voorwerpen: keukengerei, deurklinken, scharen, naainaalden, enz.
- Munten: zilveren munten bevatten over het algemeen nikkel. De munten van 1 en 2 euro hebben een relatief hoog nikkelgehalte.
Lees ook: Welke soorten allergenen zijn er?
Nikkelvrij dieet: welke voedingsmiddelen bevatten nikkel?
- Voedsel gekookt in nikkel, vernikkeld koper of roestvrijstalen keukengerei
- Haring, oesters
- Asperges, bonen, champignons, uien, tarwe, maïs, spinazie, tomaten, erwten, volkorenmeel
- Gekookte of verse peren, rabarber
- Thee, cacao, chocolade
- Gist
Bronnen: