Eczeem door contactallergie: welke stoffen kunnen huiduitslag geven?

In dit artikel
Eczeem door contactallergie: welke stoffen kunnen huiduitslag geven?

dossier Heb je geregeld last van jeuk, roodheid of droge plekken op je huid zonder dat je precies weet wat de oorzaak is? Dan kan het gaan om contacteczeem of een contactallergie. Contacteczeem is een huidontsteking (dermatitis) die wordt veroorzaakt doordat de huid in contact komt met bepaalde stoffen. 

Lees ook: Eczeem: oorzaken, symptomen en behandeling

Wat is contacteczeem of contactallergie?

123_huid_jeuk_eczeem.jpg

Een contactallergie treedt alleen op bij personen die na een eerdere contact met de betreffende stof “gesensibiliseerd” is geraakt, d.w.z. overgevoelig is geworden. Het is goed mogelijk om zonder problemen jaren achtereen met een bepaalde stof gewerkt te hebben voordat men, zomaar opeens, allergisch wordt. Anderzijds kan een contact van enkele weken reeds voldoende zijn.

Is men eenmaal allergisch, dan zijn slechts hele kleine hoeveelheden van het allergeen nodig om huidklachten te veroorzaken. Wanneer de huid al stuk is (bijv. bij een bestaande atopische eczeem of bij een wonde) en deze in contact komt met een allergene stof treedt er sneller contact allergie op dan wanneer de huid intact is.

Soms treden overgevoeligheidsverschijnselen alleen op wanneer het contactallergeen in combinatie met licht in contact met de huid komt (foto-allergisch contacteczeem). Dit komt o.a. voor bij antizonnebrandcrèmes en parfums.

Lees ook: Hoe je huid beschermen bij eczeem?

Welke producten kunnen het veroorzaken?

Ongeveer tien procent van de bevolking is allergisch voor nikkel (gebruikt in fantasiejuwelen en uurwerken, metalen knopen). Alsmaar meer West-Europese vrouwen ontwikkelen een allergie tegen de geurstoffen in parfums en cosmetica. Andere frequente oorzaken zijn chroomzouten gebruikt om leder te looien en in cement, harsen in kleefpleisters en doe-het-zelf-producten, bewaarmiddelen in cosmetische producten, detergenten (wasmiddelen, bijvoorbeeld zeep) en desinfectantia, beroepsgebonden stoffen, zoals bestanddelen van haarverf en permanentvloeistoffen bij kappers (kapperseczeem), stoffen die in rubber zitten...

Die lijst wordt trouwens steeds langer. Zo zou er de laatste jaren een toename zijn van allergie voor hennatatoeages en voor ontstekingsremmende gels die gebruikt worden bij spier-, pees- of gewrichtspijn. 

Lees ook: Wat zijn de symptomen van een nikkelallergie?

Hoe weet je je of je contactallergie hebt?

Om te weten of men allergisch is en aan welke stof, zal een epicutane test ofwel patchtest worden uitgevoerd. Je krijgt dan twee dagen pleisters met de mogelijke allergenen op de rug. Nadien worden de reacties gecontroleerd. 

Een contactallergie blijft vaak levenslang bestaan. De stoffen in kwestie vermijden is de enige preventieve behandeling. De arts kan eventueel een ontstekingsremmende zalf voorschrijven.

Lees ook: Hoe werkt een huidtest voor allergie?


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram