7 tips om gele vlekken uit witte kleding te krijgen

unsplash_wittewas_gelevlek_2023.jpg

dossier

Chemicaliën en aluminium in deodorant kan ervoor zorgen dat er gele kringen (‘zweetvlekken’) ontstaan in witte kleding. Hoe sneller je die aanpakt, hoe makkelijker je ze kan verwijderen. Maar hoe doe je dat dan best, als wassen met een gewoon wasmiddel niet volstaat? 

Lees ook: Hoe was je lakens perfect zacht en schoon?

Hoe kan je witte kleren weer proper wassen?

  1. Azijn: Azijn is heel geschikt als vlekverwijderaar. Vul een sprayfles voor de helft met witte azijn en voor de helft met water en spuit het mengsel op de gele plekken voor je de kleding wast. 
  2. Ossengalzeep: Ossengalzeep werkt krachtiger tegen vlekken dan een doorsnee wasproduct. Gebruik het product zoals vermeld op de verpakking, laat inwerken en steek het kledingstuk daarna in de wasmachine. Ossengalzeep is te koop bij de drogist.
  3. Baking soda: Meng baking soda (natriumbicarbonaat) en warm water tot een pasta en breng die aan op de vlekken. Laat enkele uren inwerken en was het kledingstuk daarna in de wasmachine. 
  4. Kristalsoda: Kristalsoda of huishoudsoda gebruik je op dezelfde manier als bicarbonaat. Maak een papje van water en soda, laat inwerken en was het kledingstuk mee in de wasmachine. 
  5. Citroen: Meng citroensap met eenzelfde hoeveelheid water en wrijf het goedje op de plek. Laat even inwerken voor je het shirt wast. 
  6. Bleekmiddel: Laat het kledingstuk even weken in water met een scheut bleekmiddel bij en het komt er weer stralend wit uit. Doe dit echter enkel met kledij dat volledig wit is, zonder opschrift of foto, anders zullen die vervagen of verbleken. 
  7. Vaatwasproducten: Wist je dat je vlekken kan behandelen met glansspoelmiddel voor je vaatwas? Even laten inwerken en meewassen, en klaar is Kees. Je kan trouwens ook een vaatwastablet gebruiken als wasmiddel. Ofwel laten weken, ofwel rechtstreeks in de machine, afhankelijk van de hardnekkigheid van de vlek.

Lees ook: Ecologisch poetsen: deze natuurlijke schoonmaakproducten heb je sowieso in huis

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt