Gerelateerde artikels
Vlierbloesemsiroop maken: remedie tegen virussen en luchtwegaandoeningen
In dit artikel
Vlierbloesemsiroop maken: remedie tegen virussen en luchtwegaandoeningen
dossier
Vlierbloesemsiroop vindt zijn oorsprong in de gedroogde bloemen van de Europese vlierstruik of -boom (Sambucus nigra). De bloesem en bessen kan je verwerken in allerhande bereidingen zoals gelei, taart en thee. Vlierbloesem staat bovendien al duizenden jaren bekend om zijn geneeskrachtige werking.
Lees ook: Is munt gezond en waarvoor kan je het gebruiken?
Vlierbloesemsiroop maken
Vlierbloesemsiroop is misschien wel het meest bekende derivaat van de vlier. Zo kan je vlierbloesemsiroop zelf maken:
- Was de vlierbloesem niet, maar schud er wel eventuele insecten en onzuiverheden af. Vermeng de bloempjes in een kom met schijfjes citroen. Dek af en laat een nachtje trekken.
- Giet het mengsel door een doek en laat uitlekken in een kookpot. Druk de bloemen en citroenschijfje goed uit.
- Bepaal het gewicht of volume (ongeveer 1 kg). Voeg evenveel suiker toe.
- Breng aan de kook en roer ondertussen zodat de suiker oplost. Laat daarna enkele minuten pruttelen.
- Giet de hete vlierbloesemsiroop in goed afsluitbare flesjes.
Lees ook: Hoe kan je eucalyptus(olie) gebruiken?
Hoe gezond is vlierbloesem?
Vlierbloesem heeft enkele bewezen gezondheidsvoordelen:
- Vlierbloesem is rijk aan verbindingen die het immuunsysteem ondersteunen. Het bevat krachtige plantchemicaliën (fytochemicaliën), flavonoïden genaamd, die de gezondheid op vele manieren schijnen te bevorderen. Zo kunnen flavonoïden bijvoorbeeld helpen bij het bestrijden van ontstekingen en kanker.
- Vitaminen en fytochemicaliën zijn ook krachtige antioxidanten: verbindingen die vrije radicalen (moleculen die cellen beschadigen) bestrijden. Dat betekent dat ze het immuunsysteem helpen bij het verwijderen van schadelijke reactieve zuurstofsoorten.
- Een van de gezondheidsvoordelen van vlierbloesemsiroop is mogelijks dat het schadelijke virussen (zoals een verkoudheids- of griepvirus) bestrijdt. Het remt namelijk de werking van het virale enzym neuraminidase. Dit enzym zorgt ervoor dat het virus na replicatie vrijkomt uit een geïnfecteerde cel. Met vlierbloesem kan je dus de duur en ernst van virussymptomen verkorten.
- Vlierbloesem helpt tegen neus-, keel- en mondklachten: vlierbloesem bevat looistoffen en ursolzuur. Deze stoffen zorgen ervoor dat de slijmklieren minder slijm aanmaken en dat het overtollige slijm dat al aanwezig is, snel wordt opgelost. Door deze eigenschappen zet men vlierbloesem in bij onder andere verkoudheden, bronchitis, een droge hoest en hooikoorts.
Lees ook: Wat zijn antioxidanten en vrije radicalen en wat doen ze voor onze gezondheid?
Mogelijke bijwerkingen
Aangezien vlierbloesemsiroop bekend staat om zijn vochtafdrijvende werking, moet je voorzichtig zijn als je medicijnen gebruikt om het urineren te bevorderen, want vlierbloesem kan invloed hebben op de werking van deze medicijnen.
Ook voor diabetespatiënten geldt deze aanbeveling. Vlierbloesemsiroop staat namelijk ook in wisselwerking met antidiabetica.
Wil je ook de bessen van de vlier gebruiken, dan moet je erop letten dat je de vlierbessen goed kookt, alvorens je ze eet of tot siroop verwerkt. Rauwe vlierbessen - en ook de zaden, bladeren en stam van de boom zelf - kunnen giftig zijn, waardoor je last kan krijgen van diarree, misselijkheid en andere spijsverteringsproblemen.
Lees ook: Fytotherapie: kruidengeneeskunde voor beginners
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist