Droge ogen: de effecten van hyaluronzuur in de ogen

dossier

Hyaluronzuur is een molecule die van nature aanwezig is in het menselijk lichaam, vooral in de huid, gewrichten en ogen. Het wordt gebruikt in oogdruppels om droge ogen te behandelen. Wat zijn de effecten van hyaluronzuur op je ogen?


Lees ook: Hyaluronzuur (injectie) houdt huid en gewrichten soepel

Getty_ogen_oogdruppels_2024.jpg

© Getty Images

Droge ogen nemen toe met de leeftijd en zijn vooral merkbaar na het 50e levensjaar. Het oog is niet langer in staat om zichzelf voldoende te beschermen en te smeren. Er kunnen kleine letsels en ontstekingen ontstaan, waardoor een vicieuze cirkel van droge ogen ontstaat. Kunsttranen zijn de eerstelijnsbehandeling voor deze aandoening. Tegenwoordig wordt hyaluronzuur gebruikt als actief ingrediënt bij de productie van bepaalde kunsttranen. Hoe beïnvloedt het je ogen?


Lees ook: Sjögren syndroom (SS): droge ogen (ziekte van Gougerot)

Hyaluronzuur in de ogen

Hyaluronzuur is van nature aanwezig in de traanfilm, het hoornvlies, het glasvocht en het zachte bindweefsel. Deze stof staat bekend om zijn vermogen om water vast te houden, wat helpt om weefsels te hydrateren en te smeren. Hyaluronzuurdruppels bootsen natuurlijke tranen na. Ze vormen een beschermende film op het oogoppervlak, verhogen de stabiliteit van de traanfilm en verlichten zo droge ogen.


Lees ook: Mag je oogdruppels die over datum zijn nog gebruiken?

Positieve effecten van hyaluronzuur oogdruppels

Het is aangetoond dat hyaluronzuur als actief ingrediënt in kunsttranen in concentraties tussen 0,1% en 0,4% een veilige en effectieve behandeling is voor droge ogen. 


  • Hyaluronzuur heeft smerende, ontstekingsremmende, antioxiderende en antitoxische effecten op het oogoppervlak.
  • Het heeft ook een hoge viscositeit, wat betekent dat het langer op het oogoppervlak blijft, wat zorgt voor een langdurig verzachtend effect.
  • Bovendien heeft hyaluronzuur helende eigenschappen die kunnen helpen bij het herstellen van microbeschadigingen aan het hoornvlies, die vaak voorkomen bij mensen die lijden aan ernstige droge ogen.


Lees ook: Droge ogen: oorzaken en behandeling

Bijwerkingen van hyaluronzuurpreparaten voor de ogen

Hyaluronzuur wordt over het algemeen goed verdragen bij gebruik in de ogen. Sommige mensen hebben echter bijwerkingen gemeld, zoals roodheid of een tijdelijk branderig gevoel. Deze symptomen verdwijnen meestal na een paar keer gebruik. Als de symptomen aanhouden, is het raadzaam om een oogarts te raadplegen.


Lees ook: Injecties met hyaluronzuur tegen donkere kringen en rimpels

Als je last hebt van droge ogen, bespreek deze dan met je oogarts. Hij of zij zal je adviseren over de behandeling die het beste bij je past.


Lees ook: Droge ogen: Meiboomklierdysfunctie

Bron:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram