Veilig van start: vaccinatie tijdens de zwangerschap

ad_Zwangerschapsvaccinatie_social media visual_1920x1080.png

nieuws

Als (aanstaande) mama wil je niets liever dan je kindje beschermen. En dat kan al van in de moederbuik. We spraken met dokter Isabelle Dehaene, gynaecologe aan UZ Gent, over waarom vaccinatie tijdens de zwangerschap een slimme keuze is.

“Vaccinaties spelen een belangrijke rol in de bescherming van zowel mama als baby”, begint dokter Dehaene. “Ze verminderen de kans op ernstige complicaties tijdens de zwangerschap. Bovendien worden de antilichamen die de moeder na vaccinatie aanmaakt, via de placenta aan de baby doorgegeven”, legt dokter Dehaene uit. “Zo krijgt de baby al in de baarmoeder een beschermend schild tegen ziektes.”

ad_FotoIsabelle1500.jpeg

Meerdere vaccins aanbevolen

Een van de belangrijkste vaccinaties is die tegen kinkhoest. “Kinkhoest is een besmettelijke aandoening van de luchtwegen die voor baby’s levensbedreigend kan zijn”, benadrukt dokter Dehaene. “Daarom raden we het DTP-vaccin aan, dat ook beschermt tegen difterie en tetanus. Dit vaccin wordt het best toegediend tussen de 24e en 32e week van de zwangerschap.”

Griep is een andere ziekte met potentieel ernstige gevolgen. “Het laatste wat je als zwangere vrouw wil, is hierdoor op intensieve zorgen belanden. Griep kan leiden tot vroeggeboorte of een laag geboortegewicht en kan door de hoge koorts een miskraam veroorzaken of de ontwikkeling van de baby beïnvloeden”, aldus dokter Dehaene. “Daarom adviseren we zwangere vrouwen om in de herfst of winter een griepprik te halen.”

Nieuw: bescherming tegen RSV

Daarnaast is er het Respiratoir Syncytieel Virus (RSV), een veelvoorkomende oorzaak van ernstige luchtweginfecties bij jonge kinderen. “Bij baby’s kan dit zelfs een ziekenhuisopname betekenen”,  zegt dokter Dehaene. “Door jezelf als zwangere vrouw te laten vaccineren (tussen week 28 en 36) als je bevalt tijdens het RSV-seizoen, van oktober tot maart, maak je antistoffen aan die ernstige RSV-infecties tegengaan. Dit vaccin is wel prijzig: het kost 185 euro en wordt voorlopig niet terugbetaald.”

Gelukkig is er een andere, goedkopere manier om je baby te beschermen tegen RSV. “Dat gebeurt via antilichamen die rechtstreeks aan je baby worden toegediend vlak na de geboorte. Deze inenting kost je met een eigen bijdrage van slechts 12,10 euro een pak minder”, licht dokter Dehaene toe. “Met deze methode hebben we ook meer ervaring, aangezien we dit al jaren toepassen bij prematuren.” 

Vaccins: effectief én veilig

Een veelgestelde vraag is of vaccins wel veilig zijn tijdens de zwangerschap. Dokter Dehaene stelt gerust: “De vaccins die wij aanraden, worden al heel lang gebruikt en zijn veilig. Sinds zwangere vrouwen het kinkhoest- en griepvaccin krijgen, zien artsen duidelijk veel minder sterfgevallen en ernstige ziektebeelden. Vaccins worden streng gecontroleerd door gezondheidsautoriteiten om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn voor zowel moeder als baby.”

Een ander punt van zorg zijn de stoffen in vaccins, zoals aluminium. “Aluminium wordt aan vaccins toegevoegd om ze effectiever te maken. De hoeveelheid is echter heel laag en verwaarloosbaar vergeleken met wat we dagelijks via voeding en drank binnenkrijgen. Het is dus niet gevaarlijk voor de baby in de buik”, legt dokter Dehaene uit, en ze besluit: “Ik begrijp dat sommigen zich vragen stellen bij vaccineren – als moeder wil je nu eenmaal het beste voor je kind. Maar het is dus absoluut een verstandige keuze. De ziektes waartegen gevaccineerd wordt, vormen een veel groter risico dan de inentingen zelf.”

Kinderwens?

Controleer dan voor je zwanger wordt of je basisvaccinaties up-to-date zijn. Dat kan op www.mijngezondheid.be.

Meer informatie over vaccinaties? Ga naar www.allesovervaccineren.be of beluister de podcast ‘Doorprikt - twijfels en vragen over vaccinaties beantwoord’.

bron: Campagne van Vlaamse Overheid

Laatst bijgewerkt: augustus 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram