Adenovirussen zijn een groep DNA-virussen die het weefsel van de ogen, luchtwegen, longen, darmen, urinewegen en zenuwstelsel infecteren. Infecties komen vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, maar iedereen kan ze krijgen.
Bij kinderen en volwassenen zijn de symptomen van RSV die van een verkoudheid. Bij baby's is er een risico op progressie naar bronchiolitis, met ziekenhuisopname in 2% van de gevallen. Tegenwoordig zijn er zeer effectieve preventieve behandelingen om baby's te beschermen tijdens de risicoperiode.
Paradoxaal genoeg kun je het koud hebben, rillen, beven of klappertanden als je lichaamstemperatuur stijgt. Moet je je bedekken als je koorts hebt? Of net niet, om de temperatuur zo te laten zakken?
Acute bronchitis is een infectie die veroorzaakt wordt door een virus of een bacterie. Acute bronchitis is gewoonlijk een kortdurende ziekte die wordt gekarakteriseerd door hoesten met slijm, pijn midden op de borst, soms koorts en een lichte vorm van kortademigheid.
Sciensano kondigt de start van het stuifmeelseizoen van de els en de hazelaar aan. De met pollen beladen 'gele katjes' beginnen zich langzaam te verspreiden. De wintertemperaturen houden de ontwikkeling nog wat tegen, maar de droge lucht van de komende dagen kan de verspreiding wel bevorderen (vooral als de wind aantrekt).
Als je griep hebt, heeft je lichaam gezonde voeding nodig als brandstof, zodat je sterk genoeg staat om het virus te bestrijden. De juiste voeding kan je namelijk sneller laten herstellen en eventuele klachten die gepaard gaan met griep, verlichten.
Als we ziek worden, komt dat door een infectie met een virus of bacterie. We worden dus niet rechtstreeks verkouden door kou. Feit is wel dat er meer verkoudheden, griep en keelpijn zijn als het koud is. Maar waarom is dat zo? Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van factoren.
In België is momenteel code oranje van kracht voor luchtweginfecties, wat aangeeft dat er een verhoogd risico is op respiratoire aandoeningen zoals griep en verkoudheid. Hoe kan je zelf besmetting voorkomen en de verspreiding van virussen beperken?
China kampt met een uitbraak van het humaan metapneumovirus (HMPV), dat ernstige luchtweginfecties kan veroorzaken, vooral bij jonge kinderen en bij mensen met een verminderde weerstand. In België kennen we dat virus ook. Wat zijn de symptomen en hoe kan je besmetting vermijden?
Door te hoesten probeert ons lichaam slijmen, virussen en bacteriën uit onze luchtwegen te krijgen. Het is dus een nuttige reflex die we beter niet onderdrukken. Al kan een hoest natuurlijk wel vervelend zijn. Zeker 's nachts. Wat kan je op zo’n moment doen om het hoesten te stoppen?
Je kunt een nies niet tegenhouden, maar je kunt natuurlijk wel je neus dichtknijpen en je mond krampachtig toehouden om hem te onderdrukken. Kan dat kwaad?
De griep rukt weer op. Naast vaccinatie zijn er diverse maatregelen die je zelf kan nemen om het risico op verspreiding van het griepvirus te verminderen. We zetten de negen voornaamste tips op een rij.
Bij een verkoudheid of allergie krijgen veel mensen last van een verstopte neus. Hoewel de neus snuiten een natuurlijke en gemakkelijke manier lijkt om verlichting te krijgen, is het belangrijk om het op de juiste manier te doen.
Mycoplasma pneumonia is een bacterie die vooral kinderen en jongvolwassenen treft. De infectie begint vaak als een banale verkoudheid maar kan zich soms uitbreiden tot een longontsteking met een langdurige hoest.
Heb je keelpijn of een kriebelhoest? Gorgelen met zout water is een van de oudste huismiddeltjes die wereldwijd wordt gebruikt om keelpijn, vastzittend slijm, en mondinfecties te verlichten. Maar zijn de effecten ook wetenschappelijk bewezen?
Het is een typische ‘oma-remedie’: een lepel honing in warme melk of kruidenthee oplossen en met kleine slokjes uitdrinken om keelpijn te verzachten. Maar werkt het ook?
Tijdens een zwangerschap is je weerstand verzwakt en kan je gemakkelijker een infectie zoals een verkoudheid oplopen. Dat is meestal niet gevaarlijk, ook niet voor de baby. Het geneest ook meestal vanzelf na enkele dagen, maar het kan wel flink vervelend zijn. Wat kan je doen tegen de symptomen?
Hooikoorts wordt vaak geassocieerd met de lente en zomer, wanneer de pollen van bloeiende planten in de lucht zweven. Toch is het mogelijk om ook in de herfst en winter last te hebben van hooikoorts. Hoe komt dat?
Mensen grijpen snel naar neussprays met decongestiva om een verstopte neus weer vrij te maken bij een verkoudheid of allergie, maar langdurig en overmatig gebruik van deze sprays is niet zonder gevaar. Hoe weet je of je verslaafd bent aan neusspray, en wat kan je dan doen?
Vanaf 1 november 2024 zijn geneesmiddelen zoals Sinutab en Fucidin in Vlaanderen enkel nog op voorschrift verkrijgbaar. Dit besluit is ingegeven door gezondheidsrisico's die aan deze middelen verbonden zijn, in het bijzonder de werkzame stoffen pseudo-efedrine en fusidinezuur.
Sommige vrouwen ervaren griepverschijnselen rond de menstruatie. Zo’n ‘menstruatiegriep’ is eigenlijk geen echte griep, Het is een vorm van premenstrueel syndroom (PMS), dat symptomen kan veroorzaken die lijken op die van griep.
Gemiddeld geraken 1 op 10 mensen tijdens een winter besmet met de griep. De meesten genezen vanzelf, maar een groot deel van de bevolking loopt toch risico op een ernstiger verloop van de ziekte. Hetzelfde geldt voor corona. Wie laat zich best vaccineren? Wanneer? En kan je beide vaccins tegelijk krijgen?
Een typische zwangerschapsverkoudheid wordt niet veroorzaakt door een virus of allergie, maar door de hormonale veranderingen bij zwangere vrouwen. Waarom deze hardnekkige verkoudheid? Hoe kan je een verstopte neus verlichten?
ADVERTORIAL
Als (aanstaande) mama wil je niets liever dan je kindje beschermen. En dat kan al van in de moederbuik. We spraken met dokter Isabelle Dehaene, gynaecologe aan UZ Gent, over waarom vaccinatie tijdens de zwangerschap een slimme keuze is.
Ben je langer dan een week niet thuis geweest? Dan is het verstandig alle koud- en warmwaterkranen één minuut lang te openen. Kies bij mengkranen voor de middelste stand zodat zowel de koud- als de warmwaterleidingen worden gespoeld.
Longschade is een serieus gezondheidsprobleem dat door verschillende factoren kan worden veroorzaakt. Naast de bekende oorzaken zoals roken en luchtvervuiling, zijn er ook minder voor de hand liggende bronnen van longschade. We geven enkele voorbeelden.
Vlierbloesemsiroop vindt zijn oorsprong in de gedroogde bloemen van de Europese vlierstruik of -boom. De bloesem en bessen kan je verwerken in allerhande bereidingen zoals gelei, taart en thee. Vlierbloesem staat bovendien al duizenden jaren bekend om zijn geneeskrachtige werking.