Zwembad hygiënisch houden: tips
dossier
Een waterpark of een zwembad zijn verfrissend en uitnodigend bij warm zomerweer, maar ze kunnen ook een aantal gevaren verbergen: het chloorgehalte moet correct zijn afgesteld en ze mogen geen bacteriën en een te hoog urinegehalte bevatten. Hoe hou je het hygiënisch? Enkele tips.
Lees ook: 'Zwemmen is gezond': wat is het effect op je lichaam?
Urine in zwembad
De urine op zich vormt geen gezondheidsprobleem voor de zwemmers, maar als urine of zweet reageert met de chloor die in het zwembadwater aanwezig is, kan dat toxische stoffen produceren. Die kunnen bijvoorbeeld astma veroorzaken bij (professionele) zwemmers die vaak in het zwembad vertoeven. Alles hangt natuurlijk af van de dosis en de contactperiode en de risico’s zijn vrij laag voor wie maar af en toe een plonsje doet. Maar toch zeggen wetenschappers dat je bewust moet zijn van het probleem. Het is belangrijk om weten dat wanneer je ogen rood aanlopen in het zwembad of wanneer je de typische chloorgeur ruikt, dat niet te wijten is aan de chloor … Het is namelijk niet de chloor die je ogen rood maakt maar de urine en zweetresten die ermee verbinden en ageren.
Lees ook: Waarom kan je beter niet plassen in een zwembad?
Urine is één ding, stoelgangrestjes die in het water vrijkomen tijdens het zwemmen of bewegen, kunnen voor ernstiger gezondheidsrisico’s zorgen. Daarom is het noodzakelijk dat iedereen die het zwembad induikt, het heel nauw neemt met de hygiëne en enkele voorzorgsmaatregelen voldoende respecteert.
Lees ook: Welke ziektes kan je krijgen door zwemmen in verontreinigd water?
Zwembad: tips voor hygiëne
- Was je of spoel je goed af onder de douche om zweet, urinedruppels of stoelgangrestjes, of zelfs verzorgingsproducten te verwijderen voor je in het zwembad gaat.
- Doe zeker geen plasje in het zwembad en leer ook je kinderen om dat niet te doen. Het klinkt misschien als de evidentie zelve, maar zoals hierboven wordt uitgelegd blijkt uit onderzoek dat veel mensen daar anders over denken.
- Gebruik je gezond verstand en zorg dat je de waterkwaliteit niet bezoedelt of er zelf door besmet raakt. Ben je ziek of heb je diarree, ga dan niet zwemmen. Slik ook geen zwembadwater in.
- Neem je kind(eren) om het uur mee naar het toilet en spoel het onder de douche voor het weer het zwembad in gaat. Baby’s die nog een pamper aanhebben, worden best regelmatig gecheckt.
- Ga niet zitten op waterjets of andere sproeisystemen in het zwembad.
Lees ook: Moet je na het eten een uur wachten voor je gaat zwemmen?
Bronnen:
https://www.zwemwater.nl
https://www.zwembad.be