- dossierBigorexia: wanneer sporten ongezond wordt
- dossierGolfelleboog: pijn aan binnenkant elleboog door overbelasting
- dossierTibiaal Stress Syndroom (T.S.S): scheenbeenvliesontsteking of shin splints
- dossierWelke (huishoudelijke) activiteiten tellen als matige lichaamsbeweging?
- dossier‘Barefoot’: zijn teenschoenen goed voor je?
Moet je na het eten een uur wachten voor je gaat zwemmen?
dossier
Je hebt het als kind zeker gehoord en misschien zeg je het ook aan je eigen (klein)kinderen: "Na het eten moet je minstens een uur wachten om te zwemmen." Zwemmen vlak na de maaltijd zou gevaarlijk zijn en zou zelfs een risico inhouden om te verdrinken. Maar klopt dat wel?
Lees ook: 'Zwemmen is gezond': wat is het effect op je lichaam?
Is zwemmen na het eten gevaarlijk?
Volgens verschillende onderzoeken is er geen enkele reden om na het eten te wachten voor je gaat zwemmen. Ook voor kinderen is er geen enkel risico. Het advies om niet te zwemmen na het eten is gebaseerd op de vaststelling dat er na het eten meer bloed in het maag-darmsysteem nodig is voor de vertering en er dus minder bloed beschikbaar is voor andere organen zoals hersenen, hart, spieren… Maar ons lichaam beschikt over voldoende bloedreserves om een zwempartijtje na het eten te ‘verteren’.
Na een uitgebreide maaltijd, zeker wanneer je daarbij ook alcohol hebt gedronken, is het wél aangeraden om geen zware fysieke inspanningen te doen, dus ook om niet te gaan zwemmen. Alcoholgebruik wordt trouwens voor elke watersport afgeraden. Ook wanneer je aan wedstrijdzwemmen doet of een lange afstand moet zwemmen, neem je het best vooraf geen al te copieuze, vetrijke maaltijd. Dat geldt voor alle sporten. Het risico bestaat namelijk dat die maaltijd ‘op de maag blijft liggen’ of dat je krampen krijgt. Maar voor een gewoon zwempartijtje of wat waterpret in het zwembad, moet je zeker geen uur wachten na de maaltijd.
Lees ook: Welke ziektes kan je krijgen door zwemmen in verontreinigd water?
Lees ook: Waarom kan je beter niet zwemmen met contactlenzen?
Lees ook: Waarom kan je beter niet plassen in een zwembad?
Lees ook: Wat kan je doen tegen water in je oor?