Hoe moet je een open conservenblik bewaren?

dossier

Conserven zijn een populaire keuze vanwege de lange houdbaarheid, maar wat als je niet de volledige inhoud nodig hebt? Hoe kan je een open conservenblik dan best bewaren? 

Lees ook: Conservenblik is gedeukt of staat bol: eten of niet?

Eten uit conserven in open blik bewaren?

Getty_conservenblik_mais_2024.jpg

© Getty Images

Vroeger werden blikken gemaakt van tin. Wanneer zo’n blik word geopend, komt er zuurstof bij het metaal. Dit kan een chemische reactie veroorzaken, vooral bij zure producten zoals tomatensaus. Hierdoor kan de smaak van het voedsel metalig worden en bestaat er een risico op maagirritaties. 

Vandaag hebben blikken een beschermende coating in kunststof aan de binnenkant, om te voorkomen dat stoffen zoals tin in het voedsel terechtkomen. De coating kan echter wel beschadigd worden, bijvoorbeeld door gebruik van een lepel of mes in het blik. In dat geval kan tin alsnog in het voedsel terechtkomen. 

Lees ook: THT en TGT: mag je voedingsmiddelen nog opeten na hun vervaldatum?

Wat doe je dan best met open conservenblik?

De nieuwe coating zorgt er wel voor dat de binnenkant van het blik niet meer gaat oxideren met de inhoud, maar een geopend blik kan je niet meer goed afsluiten wat het risico op groei van bacteriën verhoogt. Nadat een blik is geopend, kan je de overige inhoud best overbrengen naar een goed afgesloten bewaarbakje, bij voorkeur van glas of plastic. Bewaar dit in de koelkast en consumeer de restjes binnen twee dagen. Voor een langere bewaartijd kun je de restjes invriezen. Op deze manier blijft het voedsel veilig consumeerbaar en behoudt het zijn smaak.

Lees ook: Eieren bewaren: in de koelkast of niet?

Hoelang kan je eten uit geopend blik bewaren?

Hoelang je eten uit een open conservenblik nog kan bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast, hangt grotendeels af van het product. Etenswaren met een hoog zuurgehalte, zoals tomatenproducten, sap, fruit, augurken, zuurkool en voedsel in sauzen op azijnbasis kunnen vijf tot zeven dagen worden bewaard. Conserven met een laag zuurgehalte, zoals vlees, gevogelte, vis, jus, stoofvlees, soepen, bonen, wortelen, maïs, pasta, erwten, aardappelen en spinazie kunnen drie tot vier dagen worden bewaard. Kijk voor consumeren wel steeds goed na of de voeding nog lekker ruikt en of het er nog lekker uitziet.

Lees ook: Mag je verkleurd vlees opeten?

Bronnen:
https://www.nice-info.be
https://ask.usda.gov

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram