Hoe kan je je (ongeboren) baby en kinderen beschermen tegen hormoonverstoorders?

dossier

We maken zelf heel wat hormonen in ons lichaam aan. Deze natuurlijke hormonen spelen onder andere een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling, het immuunsysteem, de stofwisseling, de gemoedstoestand en voortplanting. Hormoonverstorende stoffen zijn chemicaliën die de van nature in ons lichaam voorkomende hormonen nabootsen of ingrijpen op de werking daarvan en het natuurlijke evenwicht uit balans brengen. We krijgen deze hormoonverstorende stoffen binnen via allerlei producten die we dagelijks gebruiken. 

Lees ook: Wat zijn hormoonverstoorders en hoe gevaarlijk zijn ze voor onze gezondheid?

Hormoonverstoorders en kinderen

123-baby-fv-fles-12-18.png
Zoals het woord al aangeeft, grijpen hormoonverstoorders in op het hormoonstelsel en dat blijkt vooral verwoestende effecten hebben bij ongeboren en jonge kinderen. Een kind in de baarmoeder is namelijk nog in volle ontwikkeling en juist dan kan zelfs een zeer lage dosis van een hormoonverstoorder permanente schade aanrichten. Mogelijk is blootstelling in de baarmoeder aan hormoonverstoorders de belangrijkste oorzaak van de sterke toename in hormoongerelateerde ziektes. Aandoeningen die in verband kunnen gebracht worden met een verstoring van de hormonen zijn: toenemende onvruchtbaarheid, stoornissen in het immuunsysteem, vroegtijdige borstontwikkeling bij meisjes, borst-, prostaat- en andere kankers, obesitas en diabetes.

Lees ook: Puberen meisjes eerder dan vroeger?

Hormoonverstoorders vermijden tijdens zwangerschap

  • Kies voor biologisch voedsel om hormoonverstoorders pesticiden) te vermijden. Is dat niet mogelijk? Zorg dan dat je de groenten en fruit goed wast of schilt voor je ze eet.
  • Vermijd kookpotten en pannen en bestek van plastic of teflon, want bij het opwarmen laten die materialen schadelijke stoffen vrij. Glas, roestvrij staal, keramiek of gietijzer zijn veilige alternatieven.
  • Ga voor make-up van natuurlijke stoffen. Producten met een ecolabel zijn sowieso veilig, bijvoorbeeld Ecogarantie, Ecocert, Cosmébio, Gots, Biogarantie, EU Biolabel, EU Ecolabel, Der Blaue Engel, Nordic Swan of OEKO-TEX.
  • Zorg voor een goede ventilatie in je huis, zeker als er nieuwe meubels staan of als je net geverfd hebt.
  • Koop kleding van natuurlijke materialen en vermijd synthetische stoffen. Geef ze ook eerst een wasbeurt voor je ze draagt.

Lees ook: "Artsen moeten zwangere vrouwen waarschuwen voor verzorgingsproducten met hormoonverstoorders"

Baby beschermen tegen hormoonverstoorders

  • Kies voor biologisch voedsel (zie boven) en let vooral op voor ‘vuile’ gewassen zoals aardbeien, spinazie, nectarines, appels, perziken, peren, kersen, druiven, selder, paprika en aardappel. Laat baby's zeker niet spelen met ongeschilde citrusvruchten. 
  • Plaats een wasbare stof op de bovenkant van het plastic verschoonkussen (bijv. Een handdoek of hydrofiele luier). 
  • Verwarm geen eten in plastic schaaltjes en dozen, vooral niet in de microgolfoven. Glas of porselein zijn een alternatief. 
  • Verlucht de ruimtes waar je kindje vaak zit regelmatig.
  • Koop kledij van natuurlijke materialen zoals biologisch katoen en vermijd (geplastificeerde) opdrukken. Geef ze ook eerst een wasbeurt voor je ze aandoet, dat geldt ook voor knuffels.
  • Vermijd verzorgingsproducten met parfum of aroma, parabenen, Bisfenol A (BPA), ftalaten ( BzBP, DEP en DMP), Triclosan, Benzofenon, Cyclotetrasiloxane, Butylhydroxyanisoe (BHA) en Ethylhexyl metroxycinnamaat (EHMC). En vermijd zonproducten en huidverzorgingsproducten met hormoonverstorende UV-filters benzophenone-1, benzophenone-2 , 3-benzylidene camphor en ethyl-4-aminobenzoate.
  • Geef fopspenen, bijtringen, eetgerei en andere producten die BPA-vrij zijn. 

In 2011 werd het verboden om de chemische stof bisfenol A (BPA) te gebruiken voor de productie van zuigflessen, omdat de stof zou vrijkomen bij verhitting. Veel fabrikanten kozen vanaf dan voor polypropyleen voor het vervaardigen van papflesjes, maar Ierse wetenschappers trekken aan de alarmbel na een onderzoek in 2020. “De flesjes uit polypropyleen kunnen per liter tot wel 16 miljoen stukjes microplastic bevatten en zelfs biljoenen stukjes nanoplastic. Hoe warmer de melk of het water in het flesje, hoe meer die minuscule stukjes vrijkomen, waardoor baby’s en kinderen dagelijks wel 1 miljoen stukjes microplastic inslikken”, klinkt het. Of die deeltjes effectief de gezondheid schaden, wordt verder onderzocht, maar experts raden aan om flesjes enkel te reinigen met koud, gesteriliseerd water, poedermelk op te lossen in water in een bakje dat niet van plastic is en de melk pas in de zuigfles te doen als ze volledig is afgekoeld, geen microgolf te gebruiken en niet met het flesje te schudden. Kind en Gezin schrijft op haar website ook om flesjes te vervangen van zodra ze binnenin beschadigd zijn, omdat krassen en barsten een broeihaard zijn voor bacteriën.

Lees ook: Onderzoek naar plastic zuigflessen: "Let op met opwarmen flesje"

Kinderen beschermen tegen hormoonverstoorders

Aangezien je kindje vaak op de grond speelt en rondkruipt, komt hij meer in aanraking met stof en vuil dan volwassenen. Blootstelling aan hormoonverstoorders kan je vermijden door:

  • Voor biologisch voedsel te kiezen (zie boven)
  • Je huis regelmatig te verluchten
  • Een krachtige stofzuiger te gebruiken
  • Vaak stof te verwijderen met een bij voorkeur ecologische allesreiniger
  • Niet in huis te roken
  • Plastic meubels en speelgoed te vermijden, aangezien in (vooral ouder) speelgoed nog schadelijke stoffen (kunnen) zitten. Koop geen speelgoed met een onaangename geur of speelgoed dat raar aanvoelt. Speelgoed met een CE-merk is veilig.

Lees ook: Waarom kan tweedehands speelgoed gevaarlijk zijn?

Bronnen:
https://www.kindengezin.be
https://www.goedgezind.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram