Gerelateerde artikels
Kan je een beroerte voorkomen?
video
Een herseninfarct is de tweede grootste doodsoorzaak wereldwijd: elk uur krijgen gemiddeld twee mensen ermee te maken. Hoe komt het dat beroertes zo frequent voorkomen en is er iets dat je kan doen om het te vermijden? Professor neurobiologie Annelies Bronckaerts (Uhasselt) geeft meer uitleg in een online college van Universiteit van Vlaanderen. Onder de video vind je onze samenvatting.
Lees ook: Een beroerte herkennen kan levens redden
Wat is een beroerte?
Een Cerebrovasculair Accident, beter bekend als een beroerte, is een medische aandoening waarbij de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen plots wordt onderbroken. Daardoor krijgt dat specifieke deel geen zuurstof en sterven de hersencellen in die zone af. Dat is dramatisch want in tegenstelling tot huidcellen, maakt ons lichaam geen nieuwe hersencellen aan. Eens ze zijn afgestorven, ben je ze dus voor altijd kwijt.
Zo’n blokkade in de bloedtoevoer kan verschillende oorzaken hebben. Er kan plots een bloedklonter ontstaan of je kan interne wonde hebben. Als je een wonde hebt in je lichaam, zal je net als bij een wonde buiten het lichaam, een korstje aanmaken. Soms gebeurt het dat een deel van die korst in de bloedbaan terechtkomt. Als het tot in je hart of hersenen geraakt kun je een hartaanval of een herseninfarct krijgen.
Sommige mensen hebben meer aanleg voor herseninfarcten dan anderen. Het is dus deels genetisch bepaald. Maar er zijn ook een aantal andere risicofactoren: zo zullen rokers, mensen met een te hoge cholesterol en diabetespatiënten vaker te maken krijgen met beroertes. Dat wil echter niet zeggen dat je als gezond persoon geen risico loopt.
Lees ook: Waarschuwingssymptomen tot 10 jaar voor de beroerte
Hoe kan je een beroerte vermijden?
Helaas is het niet mogelijk om een beroerte te voorkomen. Wel kan je proberen om het aantal risicofactoren te verminderen. Een gezonde levensstijl is daarbij cruciaal: sport voldoende, vermijd stress, stop met roken en eet gezond. Regelmatige gezondheidscontroles en screeningtests kunnen ook helpen bij het vroegtijdig opsporen en vergroten de kans op overleving.
Lees ook: Vroegtijdige beroerte: welke bloedgroep loopt het meeste risico?
Symptomen: hoe begint een beroerte?
Bij een beroerte telt elke seconde. Hoe sneller je naar het ziekenhuis gaat, hoe meer kans je maakt om te herstellen. Daarom is het erg belangrijk dat je de symptomen herkent wanneer die zich voordoen. Een simpel trucje dat je kan helpen is: FAST. Elke letter staat gelijk aan een symptoom:
- Face (of gelaat): Mensen die een beroerte hebben, verliezen meestal de controle over hun gezichtsspieren. Als je hen vraagt om te lachen, zullen ze een scheef gezicht trekken.
- Arm: Mensen met een beroerte kunnen hun armen moeilijk bewegen. Zeker gecoördineerde bewegingen, zoals beide armen strekken, verlopen moeizaam.
- Speech (of spraak): Als je een herseninfarct hebt, zul je problemen ondervinden met praten en zul je het lastig vinden om te begrijpen wat anderen zeggen.
- Time (of tijd): Het is belangrijk om je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te begeven. Hoe langer je wacht, hoe minder behandelingen er mogelijk zijn.
Lees ook: Ken jij de signalen van een beroerte (CVA)?
Bronnen:
https://www.hartstichting.nl
https://www.uzleuven.be